Gemeente Nijmegen

Zilveren Waalbrugspeld voor Jo van Son


07/09/2008

De heer J.H.F. van Son (82) ontvangt zondag 7 september de gemeentelijke onderscheiding de Zilveren Waalbrugspeld. Hij zette zich de afgelopen 58 jaar in voor Kolpingvereniging Nijmegen waarvan hij dit jaar 70 jaar lid is.

Sinds 1938 is Jo van Son lid van de Kolpingvereniging Nijmegen. Deze Vereniging is in 1880 opgericht en zet zich in voor het maatschappelijk en cultureel welzijn van haar leden. Stichting Kolpingvereniging Nijmegen bestaat, naast een algemeen bestuur, uit meerdere afdelingen zoals de afdeling sport, onderwijs en ouderentoneel. Al gauw werd Van Son gevraagd lid te worden van de onderafdeling carnaval "Het Geberste Kruukske", en later ook penningmeester. Vervolgens werd hij voorzitter van het bestuur van de Kolpingvereniging. Tot 1989 was hij algemeen voorzitter van de Kolpingvereniging.
Van Son heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming en het onderhoud van contacten met Duitse Kolpingverenigingen uit Sigburg en Goch. Tot op de dag van vandaag zijn dit zeer hechte contacten.
Ook is hij 25 jaar bestuurslid geweest van de St. Nicolaas comité. En ondanks zijn leeftijd is hij nog jaarlijks actief bij de activiteiten rondom de rommelmarkt en kledingbeurs ten bate van het Braziliëproject. Jaarlijks staat de Kolpingvereniging Nijmegen garant voor een bedrag van 5000 Euro dat bij elkaar "verkocht" wordt op de rommelmarkt.
Sinds 10 jaar is Van Son ook actief in de Kolpingvereniging als bingomaster en organisator van de soosmiddagen binnen de vereniging. De activiteiten zijn bijvoorbeeld tafeltennis, sjoelen, biljarten en kaarten. Daarnaast zijn er themamiddagen zoals het vertonen van films of video over reisverslagen of festiviteiten van het Kolpingwerk.

Binnen Het Geberste Kruukske heeft Van Son het jeugdcarnaval opgezet. Dit betekende het opzetten van een Jeugdraad, zorgen voor de kleding van deze raad en, of het nog niet genoeg was, moest er een dansgroep bijkomen. De kleding voor deze kinderen werden in huize Van Son gemaakt. De kindermiddagen zijn tot op heden nog steeds een groot succes. Menig Nijmegenaar heeft daar als kind carnaval gevierd. Van Son werd in 1973 penningmeester van Stichting Openbaar Carnaval Nijmegen. Hij heeft deze functie vervuld tot 1986 en ervoor gezorgd dat Knotsenburg (Nijmegen in carnavalstijd) een Jeugdprinskabinet kreeg.

Uiteraard heeft hij dat niet alleen gedaan, maar zijn ervaring uit Het Geberste Kruukske was onmisbaar. Voor al dit werk binnen de SCON heeft de heer Van Son in 1986 de onderscheiding ontvangen die hoort bij de Heer van Knotsenburg.

Op zondag 7 september om 13.30 uur reikt burgemeester De Graaf de Zilveren Waalbrugspeld uit tijdens de opening van het nieuwe Kolpingseizoen. De openingsbijeenkomst vindt plaats in het Kolpinghuis, Smetiusstraat 1 Nijmegen.