Senternovem


05-09-2008 | Innovatieprogramma M2i presenteert zich aan minister Van der Hoeven

"Het is prachtig om te horen welke inspanningen er gedaan worden om het mkb bij het innovatieprogramma te betrekken. Zij kunnen uiteindelijk business maken van nieuwe kennis over materialen." Dat zei minister Van der Hoeven op maandag 1 september tijdens het werkbezoek aan het innovatieprogramma Materials to innovate the industry, kortweg M2i, bij SKF in Nieuwegein.

SKF, gespecialiseerd in lagers, afdichtingen en aanverwante producten, is een van de partners in M2i en doet veel onderzoek in Nederland. De minister kreeg er uitleg over het innovatieprogramma en over concrete onderzoekprojecten en toepassingen. Sibbe Hoekstra, directeur M2i: "Er moet interactie zijn tussen wetenschappers en bedrijven. Ze moeten elkaars taal leren spreken en zich in elkaar verplaatsen."

Van metaal naar materiaal
Het innovatieprogramma M2i, gefinancierd door industrie, kennisinstellingen en EZ, stimuleert de ontwikkeling en toepassing van nieuwe en verbeterde materialen. Denk aan staal, composieten, polymeren, glas en keramiek. Deelnemers zijn onder meer Corus, Stork, SKF en Philips, maar ook kleine en middelgrote bedrijven zoals Lightmotif en Fontijne Grotnes. Vaak gaat het erom materialen sterker, lichter en groener te maken, maar ook van combinaties van materialen wordt veel verwacht. Vandaar dat de voorloper van het innovatieprogramma, het topinstituut Netherlands Institute for Metals Research (NIMR), volledig in het programma is opgegaan en de aandacht van metaal verlegd is naar high tech materialen.

Het programma, in februari officieel gestart, is opgezet in dialoog met bedrijven en gaat uit van de wensen en vragen van de industrie. Doel is bij te dragen aan groei van de Nederlandse economie en tegelijkertijd bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken op thema's als veiligheid, zorg, milieu en energie. M2i heeft de ambitie internationaal te groeien. Nu zijn er zo'n 35 partners - bedrijven en kennisinstellingen - die in het programma participeren. Dat aantal zal nog verder stijgen, constateert Hoekstra. "Ook buitenlandse partijen zullen actief gaan deelnemen."

Kenniswerkers vasthouden
Vanwege het tekort aan technisch geschoold personeel in Nederland zijn er veel buitenlandse onderzoekers actief. M2i wil deze kenniswerkers vasthouden en ze na afronding van hun onderzoek in dienst brengen van de deelnemende bedrijven of te helpen bij de start van een eigen bedrijf.

Wat doet het programma zoal om kennis daadwerkelijk om te zettten in concrete toepassingen, wil de minister weten tijdens de afsluitende discussie over valorisatie. Hoekstra: "Branche-organisaties voor het mkb zijn partner in M2i, binnen het programma zijn adviseurs actief die bedrijven helpen de kennis van de universiteiten te vertalen naar concrete producten en R&D-faciliteiten worden beschikbaar gesteld aan het mkb."