Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Belvederes in Drentsche Aa gebied verbeterd

Een belvedère is een deftig woord voor "uitkijkpunt". Momenteel worden, in opdracht van Staatsbosbeheer, in het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa verschillende belvedères verbeterd.

Eén daarvan is bij het hunebed van Loon. Hier zijn ten behoeve van een vrij uitzicht al een aantal bomen gekapt. Er zijn echter meer inrichtingsmaatregelen nodig om er een mooie belvedère van te maken. Zo komen er nog wat eenvoudige voorzieningen zoals een parkeerplek en een bankje.

De Kymelsberg bij Schipborg wordt sinds mensenheugenis al geroemd om zijn prachtige uitkijk. Het informatiepaneel bovenop, met daarop een print van de Drentse kunstschilder Evert Musch uit de jaren '50, biedt nog een vrij uitzicht over het stroomdal van de Drentsche Aa. De laatste decennia echter is het uitzicht een stuk minder geworden door hoog opschietende bomen. Een deel van deze bomen zal verdwijnen om het uitzicht weer te herstellen. De werkzaamheden zullen binnenkort beginnen.

Aanleiding voor het maken van belvedères was de "Landschapsvisie Drentsche Aa" welke was geschreven door Strootman Landschapsarchitecten. Het Overlegorgaan voor het Nationaal Park, waarin alle belanghebbende partijen zijn vertegenwoordigd, heeft het afgelopen voorjaar haar instemming gegeven aan het belvedèreplan.