Gemeente Lelystad

Wmo Cliëntenraad officieel geïnstalleerd

De Wmo Cliëntenraad is donderdag 4 september officieel geïnstalleerd door wethouder Jenneken Nuijt. In de Cliëntenraad zijn de verschillende doelgroepen van de Wmo vertegenwoordigd.

Invloed

De Wet maatschappelijke ondersteuning heeft als doel om te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving en zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Een belangrijk uitgangspunt van de wet is dat burgers, instellingen en (zelf)organisaties betrokken zijn bij en invloed uit kunnen oefenen op het gemeentelijke beleid van de Wmo. Begin dit jaar heeft de gemeenteraad daarvoor de verordening cliëntparticipatie vastgesteld. Daaruit voortvloeiend is nu de Wmo Cliëntenraad formeel geïnstalleerd.

Doelgroepen

De doelgroepen die hierin zijn vertegenwoordigd zijn: ouderen, mensen met een lichamelijke of zintuiglijke beperking, chronisch zieken, mensen met een verstandelijke beperking, mantelzorgers, vrijwilligers, cliënten met psychische of psychosociale problematiek, jongeren en gebruikers van maatschappelijke opvang/verslaafden.

Participatie

Elk lid van de Cliëntenraad is voorgedragen door de zelforganisaties in Lelystad (dit zijn organisaties die de belangen behartigen van een bepaalde groep). Leden zitten dan ook niet op persoonlijke titel in de Cliëntenraad, maar vertegenwoordigen hun achterban. Tot nu toe voorzag de Klankbordgroep Wmo de gemeente van adviezen. Met de vorming van de Cliëntenraad Wmo wordt een bredere en meer structurele invulling gegeven aan de cliëntenparticipatie in het kader van de Wmo.
---