'Dodelijke drie' houden huis in Hoorn van Afrika 07 september 2008, Nairobi - Kenia - In de Hoorn van Afrika neemt de huidige crisis veroorzaakt door droogte, gestegen voedselprijzen en geweld steeds ernstiger vormen aan. Meer dan 14 miljoen mensen zijn ernstig door de crisis getroffen, waaronder drie miljoen kinderen. De aantallen nemen alleen maar toe. Deskundigen spreken over miljoenen extra slachtoffers als niet direct maatregelen worden genomen

Geweld is een van de leden van 'de dodelijke drie' die de Hoorn teisteren. Vooral in Centraal- en Zuid-Somalië en in delen van de Somali-regio in Ethiopië is sprake van aanhoudende conflicten. Hulporganisaties zijn regelmatig het doelwit van gewapende groeperingen. Ook worden ze in een aantal gevallen door overheidsfunctionarissen tegengewerkt.

Daarnaast zorgen de hoge voedselprijzen ervoor dat veel gezinnen niet genoeg geld hebben om eten te kopen. Ook hulporganisaties kunnen minder graan inslaan. In de door droogte - het derde lid van 'de dodelijke drie' - zwaarst getroffen landen zijn de afgelopen acht maanden de prijzen van voedsel met wel 200 procent gestegen. Ook brandstof is duurder geworden - in Somalië tussen de 300 en 1.000 procent - waardoor de levering van voedsel en water in gevaar is gekomen, ook in gebieden waar het voor hulporganisaties veilig genoeg is om hun werk te kunnen doen.

In Ethiopië zijn 75.000 kinderen ondervoed en zij hebben dringend therapeutische voeding nodig. Nieuwe schattingen over het aantal mensen dat in dit land voedselhulp nodig heeft zijn onderweg. Gevreesd wordt dat hun aantal minimaal 4,6 miljoen zal bedragen.

In Somalië zijn 3,2 miljoen mensen in nood. De hulpverlening wordt ernstig belemmerd door de onveilige situatie in de haven- en hoofdstad Mogadishu, waar 80 procent van alle hulpgoederen het land binnenkomt. Toch wil Unicef in oktober een gezondheidszorgcampagne houden, waarbij
1,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar onder meer tegen mazelen zullen worden ingeënt. Op deze manier wil Unicef voorkomen dat het kindersterftecijfer in Somalië nog verder stijgt.

In delen van Eritrea en in de Karamoja-regio in Uganda raken meer en meer kinderen acuut ondervoed. In Kenia lijden circa 1,34 miljoen mensen onder voedseltekorten. Het gaat om mensen op het door droogte geplaagde platteland in het noorden en oosten en om Kenianen die als gevolg van de politieke crisis van eerder dit jaar nog steeds een ontheemd bestaan leiden. Steeds meer kinderen blijven weg van school en het aantal meisjes dat in de prostitutie gaat werken om geld voor hun familie te verdienen neemt toe.

Vrees voor onomkeerbaar effect Volgens Per Engebak, regionaal Unicef-directeur voor Oost- en zuidelijk Afrika, is er in de betrokken landen krachtig leiderschap nodig om het tij te keren. Ook moet de internationale gemeenschap meer geld bijdragen. "Zonder actie en geld heeft deze crisis een onomkeerbaar effect op de mensen in de Hoorn," aldus Engebak.