300.000 kinderen op Haïti getroffen door orkanen Fay, Gustav en Hanna 08 september 2008, Port-au-Prince - Slagregens die gepaard gingen met de orkanen Fay, Gustav en Hanna hebben op Haïti overstromingen veroorzaakt waarvan circa 650.000 mensen het slachtoffer zijn. Onder dit aantal zijn 300.000 kinderen.

Kinderen in een school in Port-au-Prince. Foto: Unicef Haïti/HAI2008-0907/Vigneault
Kinderen in een school in Port-au-Prince. Foto: Unicef Haïti/HAI2008-0907/Vigneault

Duizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht tot de daken van huizen. Bruggen zijn verwoest en aardverschuivingen hebben wegen onbegaanbaar gemaakt, waardoor het moeilijk is om mensen in nood te kunnen bereiken. De kans op het uitbreken van sociale en politieke onrust maakt de zaak nog gecompliceerder. In april waren er vanwege de hoge voedselprijzen al gewelddadige onlusten en het is niet ondenkbaar dat iets dergelijks weer zal gebeuren.

Helikopters en boten ingezet Met helikopters en boten hebben Unicef en het Wereld Voedsel Programma (WFP) water, voedsel en andere hulpgoederen naar de zwaarst getroffen stad Gonaives gebracht. Hier verblijven ongeveer 70.000 mensen in tijdelijke opvangcentra. Ook zorgt Unicef voor dekzeilen voor tijdelijk onderdak en voor waterzuiveringsmiddelen en andere sanitaire goederen om de uitbraak van besmettelijke ziektes te voorkomen. Meer hulpgoederen zijn onderweg.

"Er is een begin gemaakt met de hulpverlening, maar er moet nog veel meer hulp geboden worden," zegt Nils Kastberg, regionaal Unicef-directeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Unicef heeft ruim een miljoen dollar vrijgemaakt om noodhulp aan Haïti te kunnen verlenen. ECHO, het kantoor voor humanitaire hulpverlening van de Europese Commissie, steunt Unicef's hulpverlening aan Haïti met 300.000 euro.

Ook de Dominicaanse Republiek, Cuba en Jamaica zijn door de drie orkanen getroffen. Unicef zorgt ook hier voor hulpgoederen en onderzoekt welke hulp nog meer nodig is.