Siemens

Persbericht

0809.101

Den Haag, maandag 8 september 2008

Siemens vortex flowmeter voor multivariabele toepassingen bij stoom, gas en vloeistoffen

Siemens brengt met de Sitrans FX300 een vortex flowmeter op de markt, die is uitgevoerd met een druk- en een temperatuurtransmitter. Door deze unieke combinatie wordt het vortex meetprincipe gebruikt om zowel de temperatuur, de druk als de doorstroming van stoom, gassen en vloeistoffen te meten. Deze integrale oplossing maakt de Sitrans FX300 uitermate geschikt voor een breed toepassingsgebied in de chemische, olie-, gas-, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Bovendien is de meter afgestemd op applicaties in de HVAC en op toepassingen in energie-installaties. Bij de ontwikkeling van de nieuwe serie Sitrans FX300 flowmeters is rekening gehouden met de eisen, die gelden voor alle toepassingen in de procesautomatisering.

De Sitrans FX300 is een twee-draadsinstrument, waarmee ook Hart-communicatie is uit te voeren. De flowmeter is geschikt voor toepassingen, waarbij een betrouwbare meting wordt vereist, die onafhankelijk is van de druk, temperatuur, viscositeit en dichtheid. Voorbeelden van dit soort applicaties zijn het meten van de doorstroming bij (verzadigde) stoom, het bewaken van stoomketels, het besturen van compressoruitgangen, het meten van het verbruik in persluchtinstallaties en brandersystemen, het meten van de doorstroming bij industriële gassen en bij SIP- en CIP- processen in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie.

Kenmerkend voor de Sitrans FX300 zijn de hoge nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en lange-termijnstabiliteit. Hij is geschikt voor procestemperaturen van min 40 tot plus 240 °C. Bij stoom en gas met doorstromingssnelheden van 3 tot 80 m/s bedraagt de meetnauwkeurigheid 1,0 %, bij vloeistoffen met een snelheid tussen 0,3 en 10 m/s bedraagt deze nauwkeurigheid zelfs 0,75 %. De flowmeters zijn leverbaar in de doorlaten DN 15 tot en met DN 300.

De Sitrans FX300 flowmeters functioneren volgens het vortex meetprincipe. Deze meetmethode is gebaseerd op het fenomeen dat er bij het doorstromen van een gas of vloeistof na het passeren van een obstructie, een zogeheten bluff-body, er in het doorstromende gas of de vloeistof wervelingen ontstaan. De frequentie van deze wervelingen is recht evenredig met de snelheid van het doorgestroomde gas of de vloeistof. De wervelingen oefenen een kracht uit op een piëzo-sensor in de flowmeter. Siemens heeft bij de Sitrans FX300 een sensor met een dubbel uitgevoerd piëzo-elektrisch kristal geplaatst in de schaduw van de bluff body. De sensor meet hierdoor heel nauwkeurig de uitslag als gevolg van de werveling. Het gemeten resultaat wordt als signaal overgedragen aan de elektronica van de Sitrans FX300, waarin het meetsignaal verder wordt verwerkt.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Siemens Industry, Remon Roos
Tel: (070) 333 3495
E-mail: remon.roos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo

Digitaal beeldmateriaal is hier te downloaden.