Nederlands Vaccinatie Instituut


Vaccin voor vijftigplussers met gordelroos

maandag, 08 september 2008

Alhoewel de grootschalige introductie nog moet komen, is er voor Nederlandse vijftigplussers een vaccin geregistreerd dat de kans op de ziekte halveert en de kans op ernstige zenuwpijnen als complicatie met tweederde vermindert. De Gezondheidsraad adviseert volgend jaar minister Ab Klink van Volksgezondheid of het gordelroosvaccin in het Rijksvaccinatieprogramma moet worden opgenomen.

Gordelroos, oftewel herpes zoster, wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Iedereen die waterpokken heeft gehad, draagt het virus bij zich. Als dit weer actief wordt, gewoonlijk op latere leeftijd, ontstaat gordelroos. De ziekte uit zich in pijnlijke rode pukkeltjes en blaasjes in de vorm van een gordel op de buik en taille, en soms in het gezicht waarbij het oog kan worden aangetast. Bij een gedeelte van de patiënten (één op vijf) leidt gordelroos tot postherpetische neuralgie (PHN), een chronische en hardnekkige pijn die maanden of zelfs jaren kan aanhouden.

Ouderenprik

Gordelroos komt veel voor. Eén op de vier Nederlanders krijgt er tijdens zijn leven last van. Jaarlijks krijgen 55.000 mensen de aandoening. De ziekte, die vooral ouderen treft, verdwijnt doorgaans na enkele weken. Maar met name bij patiënten op leeftijd treden regelmatig complicaties op. Zij houden er vaker langdurige zenuwpijnen aan over. Bij gordelroos in het gelaat kan het gezichtsvermogen aangetast worden.

In haar visie op de toekomst (in maart 2007) beoordeelde de Gezondheidsraad een vaccin tegen gordelroos als een 'serieuze kandidaat' om in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen te worden. Advies hierover aan de minister volgt volgend jaar. Invoering kan lastig zijn omdat het om vaccinatie van ouderen gaat. Gedacht wordt aan de mogelijkheid om de vaccinatie te combineren met de griepprik. De Gezondheidsraad zal moeten overwegen of de kosten opwegen tegen de gezondheidswinst die met het vaccin kan worden geboekt.

Het vaccin, Zostavax van Sanofi Pasteur MSD is sinds 2007 geregistreerd in Nederland voor vijftigplussers. 'De grootschalige introductie moet echter nog komen', vertelt Willem van den Oetelaar van Sanofi Pasteur MSD. 'We willen eerst de beroepsbeoefenaren goed informeren en zijn er nu niet op berekend dat consumenten massaal naar het vaccin gaan vragen.' Het vaccin kost 150 euro per dosis; er is één dosis nodig. Het middel wordt (nog) niet uit het basispakket van de zorgverzekering vergoed.

Bronnen:

Rapport Gezondheidsraad 7 maart 2007:

De toekomst van het Rijksvaccinatieprogramma: naar een programma voor alle leeftijden

Artikel Het Parool, 22 augustus 2008:

Nieuw vaccin tegen gordelroos succesvol