Vereniging Natuurmonumenten


ZAAGWERKZAAMHEDEN VORSTERBOS
07-09-2008

Overgang
Op maandag 8 september start Natuurmonumenten met zaagwerkzaamheden langs de Leemeringweg in het Voorsterbos. Hierdoor ontstaat een geleidelijkere overgang tussen de berm en het bos. Door het planten van bloem- en besdragende struiken in de open plekken, ontstaat een nog gevarieerdere bosrand. Ideaal voor insecten, vlinders en vogels. De werkzaamheden zullen naar verwachting 2 a 3 weken duren. Waarschijnlijk worden in januari of februari de zaagwerkzaamheden hervat. Dan zijn de sparren aan de beurt. Wandelaars in het Voorsterbos merken nagenoeg niets van de werkzaamheden. Fietsers en automobilisten hebben straks minder last van laaghangende takken. Bovendien voorkomt Natuurmonumenten dat de bomen bij harde wind omvallen en gevaar opleveren voor het verkeer.

Natuurlijk bos
In het verleden zijn snelgroeiende naaldbomen als fijnspar, douglas en larix aangeplant voor de houtopbrengst. Nu streeft Natuurmonumenten naar een meer natuurlijk bos met inheemse boomsoorten en een geleidelijke overgang van bos naar open omgeving. Door het kappen van de (uitheemse) naaldbomen krijgt de oorspronkelijke begroeiing kans zich te ontwikkelen. Op de open plekken, waar meer zonlicht op de bodem valt, ontkiemen jonge boompjes en struiken. Natuurmonumenten helpt de natuur een handje door het planten van bloem- en besdragende struiken als vuilboom en sleedoorn. Zo wordt de bosrand nog aantrekkelijker voor vlinders als sleedoornpage en dikkopje, insecten en vogels.

Minimale schade
Onderhoudswerkzaamheden worden bij voorkeur in perioden van vorst gedaan, omdat de machines anders schade aan de wegen en paden veroorzaken. Aangezien het de laatste jaren nauwelijks vriest en het 's zomers droger is, kiest Natuurmonumenten ervoor de werkzaamheden nu te doen. De verstoring van dieren is minimaal, want het broedseizoen is voorbij. De jonge vogels zijn uitgevlogen en jonge reeën lopen al met de ouderen mee en kunnen dus weglopen.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Jan Akkerman, beheerder Voorsterbos, telefoon: 0527-25 25 70 of 06-53 73 32 45 of Klaas Althuis, boswachter Voorsterbos, telefoon: 0527-25 25 70 of 06- 55 82 51 50