Gemeente Anna Paulowna


Doorzettuh! - actie tegen schooluitval

Veel scholieren weten de stap van het vertrouwde vmbo naar het grote of onbekende mbo niet te maken en haken in de zomer af. Daarom heeft het RMC Noordkop in de laatste week van de zomervakantie deze doelgroep benaderd met de vraag wat zij gaan doen en of zij hier hulp bij nodig hebben. In de week van 8 tot 12 september vindt er in het hele land de actieweek Doorzettuh! plaats, waarin medewerkers van het RMC en leerplicht nagaan of alle leerplichtige jongeren in september hun opleiding daadwerkelijk vervolgen of een opleiding starten. Dit is een vervolg op de eerder genomen actie.

Checken

De actieweek is een initiatief van OCW en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Het RMC Noordkop (Regio Anna Paulowna, Harenkarspel, Niedorp, Wieringen, Wieringermeer, Zijpe en Schagen) geeft aan deze actie gehoord door op de scholen te checken of ingeschreven leerlingen ook zijn aangekomen, voorlichting te geven over de kwalificatieplicht aan eerstejaars MBO-leerlingen, schoolbezoeken en belrondes naar jongeren en/of hun ouders.

Voorkomen schooluitval is topprioriteit
Zoals u in de landelijke dagbladen heeft kunnen lezen en op het journaal heeft kunnen zien wil het kabinet dat veel meer jongeren een startkwalificatie halen (havo/vwo of mbo2-diploma) en het aantal nieuwe schooluitvallers terugdringen tot maximaal 35.000 in 2012. Dat is een halvering ten opzichte van 2002. Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft daartoe in de eerste helft van 2008 afspraken gemaakt met alle regios in Nederland. Scholen krijgen 2.000,-- voor elke schooluitvaller minder en kunnen daarnaast extra geld voor onderwijsprogrammas tegen schooluitval aanvragen.

Van Bijsterveldt: Jongeren mét startkwalificatie hebben, zeker op de langere duur, twee maal zoveel kans op een baan en kunnen hun talenten beter ontplooien. Bovendien zit de arbeidsmarkt juist om goed geschoolde werknemers te springen. Meer info op www.aanvalopschooluitval.nl