Gemeente Laarbeek


Streven naar ingebruikname schooljaar 2009 - 2010

Eerste Laarbeekse brede school in zicht

BEEK EN DONK - In Laarbeek wordt hard gewerkt aan het vernieuwen van onderwijshuisvesting in de kernen. De gemeente wil graag zogenaamde brede scholen in Laarbeek realiseren. Een brede school is een samenwerkingsverband tussen onderwijs en andere voorzieningen zoals kinderopvang, peuterspeelzaal-werk, sport, muziekonderwijs, bibliotheek etc. Door zoveel mogelijk voorzieningen bij elkaar te brengen kunnen zij van elkaars faciliteiten gebruik maken en diensten zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Hierdoor worden in een prettige omgeving de ontwikkelingskansen van kinderen vergroot en is er doorlopende en op elkaar aansluitende opvang. Het is voor de ouders en kinderen ook eenvoudiger om gebruik te maken van de verschillende voorzieningen.

cluster

Nieuwbouw het Klokhuis
De directie, leerkrachten, kinderen en ouders van openbare basisschool het Klokhuis moesten veel geduld hebben. Maar binnenkort gaat toch echt de eerste schop de grond in voor de nieuwe school! Alle partijen hebben intensief samengewerkt en goed werk geleverd. Er komt niet alleen nieuwbouw voor het Klokhuis, ook het peuterspeelzaalwerk, de kinderopvang en de buitenschoolse opvang van Fides krijgen ruimte in het nieuwe gebouw. De nieuwbouw krijgt een vaste verbinding met basisschool De Muldershof. Het wordt de eerste brede school van Laarbeek.
Het streven is dat het gebouw vanaf de start van het schooljaar 20092010 in gebruik genomen kan worden. Nog voor de bouw begint zal er een informatiebijeenkomst worden gehouden, waarbij de aannemer aangeeft hoe het bouwplan wordt uitgevoerd.

Landelijk is het een trend dat woningstichtingen zich, naast de zorg voor hun eigen woningbestand, ook steeds meer verantwoordelijk voelen voor de woonomgeving. Woningstichting Laarbeek heeft interesse om deel te nemen aan de ontwikkeling van het voorzieningencluster Beek. In een later stadium volgen misschien ook de andere voorzieningenclusters.
---

Wethouder Hans Vereijken is onder andere portefeuillehouder onderwijs. Hij is in dit project verantwoordelijk voor het realiseren van de onderwijsvoorzieningen en het clusteren van de voorzieningen.

Het gaat bij dit project niet alleen om het bouwen van scholen, maar om het bij elkaar brengen van diverse voorzieningen zoals sport, kinderopvang, onderwijs en bibliotheek. Kinderen kunnen daardoor in een prettige omgeving naar school en gebruik maken van andere voorzieningen in en om school. Door de clustering bereik je ook inhoudelijk betere afstemming en samenwerking. De brede aanpak biedt een prachtige kans om in te spelen op de behoefte van de ouders, de kinderen en overige inwoners in de kern. Om dit alles te realiseren is veel draagvlak nodig. Daarom investeren we veel tijd en energie in contacten met iedereen die erbij betrokken is.

---

Wethouder Joan Briels heeft onder andere sport en welzijn in zijn portefeuille. Vanuit die verantwoordelijkheid houdt hij zich bezig met de sportvoorzieningen en maatschappelijke voorzieningen zoals peuterspeelzalen, kinderopvang, gemeenschapshuizen en bibliotheken.

Het is een enorme uitdaging om aan de wieg te staan van zon grootschalige ontwikkeling. Het is veelomvattend en vraagt veel aandacht en zorgvuldige voorbereiding. Door op een slimme manier te clusteren zorg je dat het een het ander versterkt. Het bevordert de samenwerking en het bereidt de kernen bovendien goed voor op de toekomst. Mariahout is wat dat betreft een prachtig schoolvoorbeeld van hoe je door intensief samen te werken de krachten kunt bundelen.
---

klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws