Gemeente Roermond

Begroting 2009: Roermond investeert bijna twee miljoen in nieuw beleid

Klik hier om de begroting digitaal te downloaden Roermond maakt ruim
1.8 miljoen euro ruimte om te gaan besteden aan nieuw beleid. De besteding komt aan de orde bij de begrotingsbehandeling 2009 in november.

,,Roermond is financieel gezond, dat laat de meerjarenbegroting zien. Roermond slaagt er bovendien in de belastingsdruk laag te houden. De lastendruk zal ook in 2009 laag blijven", aldus wethouder financiën Tilman Schreurs: ,,De rioolheffing en afvalstoffenheffing zijn kostendekkend. Met de OZB volgt de gemeente de inflatie."

De gezonde financiële positie is mede verklaarbaar door investeringen die de laatste jaren in de stad hebben plaatsgevonden en door een aantal meevallers en verschuivingen.

Op het gebied van openbare orde en veiligheid zijn er extra inkomsten. Verder dragen daaraan bij economische ontwikkelingen en incidentele meevallers (bv. sociale lasten).

Naast belangrijke beleidspunten in het College Uitvoeringsprogramma 2007-2010 o.a. Drang en Dwang en Veiligheidshuis het evenementenbeleid zijn in de programmabegroting 2009 beleidspunten van uiteenlopende aard opgenomen. De financiële ruimte biedt Roermond mogelijkheden om de ambities waar te maken. Citybranding (Roermond thats all you need) is daar een treffend voorbeeld van met Roermond als prominente koopstad, maar zeker ook als monumentale stad en als gemeente met water en groen. Het fonds flankerend beleid is opgevoerd om de economische structuur te versterken, werkgelegenheid te creëren en de aantrekkingkracht van de binnenstad voor de kooptoeristen te vergroten.

Het veiligheidsbudget is een bijzonder item, mede gezien de aanbevelingen vanuit het COT-rapport. Denk ook aan de NV TROM Midden-Limburg, het Regionaal actieprogramma Cultuur, en de beveiliging Bevrijdingsfestival. Een andere pijler is extra groen. Daarvoor vormt het Groenstructuurplan voor de basis voor de langere termijn (20 jaar). De aanpak van de Neerstraat, de derde gemeentelijke rijwielstalling daar en de bibliotheek Swalmen zijn ook opgenomen. Verder staat de subsidiëring van twee peuterspeelzalen in het stadsdeel Swalmen op de lijst. Voor het raadsledenwerk is eveneens een post opgevoerd. Andere specifieke beleidsalternatieven variëren van E.K. zitvolleybal, restauratie kunstwerk Munsterplein, tot activiteitenbudget Azijnfabriek.

,,Een heel scala van diverse plannen", aldus Schreurs: ,,De financiële ruimte biedt Roermond mogelijkheden om de ambities waar te maken."

De begroting is hieronder digitaal beschikbaar:


* Klik hier om de begroting 2009 te openen als bladermodule (nieuw venster)

* Klik hier om de begroting te downloaden of openen in PDF-formaat (grootte 6 MB, nieuw venster)

* Klik hier om het bijlagenboek bij de begroting 2009 te downloaden of openen in PDF-formaat (450kB, nieuw venster).

Klik hier om de acrobat reader op te halen van de Adobe website (nieuw venster) Om Adobe PDF bestanden te kunnen bekijken dient u de Acrobat Reader (versie 3.0 of hoger) te hebben geïnstalleerd. U kunt de acrobat reader gratis downloaden op de website van Adobe: Klik hier om naar de downloadpagina te gaan..

---

Als u problemen ondervindt bij de weergave van PDF bestanden, adviseren wij u om deze eerst te downloaden en daarna te openen vanaf uw lokale computer. Opslaan kan met de rechtermuisknop: "Doel opslaan als...".

Publicatiedatum: 08-09-2008 Bijgewerkt: 08-09-2008