European Parliament


Nieuwsitem
PDF

Afrika week in het Europees Parlement

Externe betrekkingen - 05-09-2008 - 11:40
De opbouw van de activiteiten tijdens de Afrika week in het EP

Afrika week in het Europees Parlement

Afrikaanse kunst, Afrikaans voedsel en zelfs een sculptuur van een reusachtige olifant: de komende week zal het Europees Parlement zichzelf onderdompelen in een Afrikaanse sfeer. De Afrika week in het EP (8-12 september) vindt plaats in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog.
De Afrikaanse politiek, kunst en maatschappij zullen allen vertegenwoordigd zijn in deze week van politieke en culturele evenementen. De Parlementaire commissies en delegaties zullen speciale aandacht schenken aan de Afrikaanse problemen.

Politiek...

Enkele politieke gebeurtenissen die plaatsvinden zijn de vergadering van de Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU en een buitengewone vergadering van de EP-commissie voor ontwikkelingssamenwerking inzake de voedselcrisis onder voorzitterschap van voorzitter Josep Borrell met Ngozi Okonjo-Iweala (Wereldbank) en Jacques Diouf (FAO) op woensdag. Ook zullen een deel van de leden van het pan-Afrikaanse parlement (PAP) aanwezig zijn.

Deze laatste vergadering zal plaatsvinden in de aanwezigheid van de Nigeriaanse winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur Wole Soyinka. Het vormt de afsluiting van de Afrika week op donderdag om 11.00. EP-voorzitter Hans-Gert Pöttering en PAP-voorzitter Gertrude Mongella zullen ook het woord nemen.

En cultuur

Tijdens de Afrika week zal de hedendaagse kunst van Afrika worden gepresenteerd door middel van een scala aan visuele en auditieve installaties, foto's, beeldhouwwerken, wandtapijten en video's. Op het raamwerk en metalen gevels van het Parlement zullen projecties van de bekende Malinese fotograaf Malick Sidibé te zien zijn.

Een beeldhouwwerk van een olifant van de Zuid-Afrikaanse beeldhouwer Andries Botha zal verder bij de ingang van het PHS-gebouw neergezet worden. Ook zal er op woensdag in de gemeente Elsene - de Brusselse gemeente met de grootste Afrikaanse bevolking - een concert plaatsvinden met veel Afrikaanse artiesten zoals Bonga (Angola) en Bai Kamara Jr. (Sierra Leone).

REF.: 20080901STO35668

Nadere informatie :
Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU (EN)2008: Europees Jaar van de interculturele dialoogHet programma van de Afrika week (EN)