GroenLinks

GroenLinks: Handen af van de gastouderopvang

8 september 2008

De bezuinigingen op de gastouderopvang betekenen een drastische afname van de arbeidsparticipatie van met name vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Vyvoj. GroenLinkskamerlid Ineke van Gent roept staatssecretaris Dijksma daarom morgen naar de Kamer. Van Gent: Een feller rood stoplicht is niet denkbaar. De bezuinigingen op de gastouderopvang moeten van tafel.

Bezuinigingen
De bezuinigingen op de gastouderopvang hebben dramatische gevolgen. Uit onderzoek onder duizenden ouders blijkt dat de helft van de ouders die er gebruik van maakt, minder uren zal gaan werken. Een op de vijf ouders stopt zelfs helemaal. Deze bevindingen verrassen GroenLinks Kamerlid Ineke van Gent niet. Van Gent: Alle kinderen die worden opgevangen door gastouders hebben ouders die werken. Natuurlijk heeft het zo goed als wegbezuinigen van de gastouderopvang gevolgen voor de arbeidsparticipatie. Het kabinet leeft in sprookjesland als ze weigert dat onder ogen te zien.

Gastouderopvang is vaak keuze uit noodzaak
Ongeveer 100.000 gezinnen maken gebruik van gastouderopvang. Het wegbezuinigen van de gastouderopvang is een ramp voor hen. Veel van de zo gekoesterde, hard werkende Nederlanders, zoals verpleegkundigen, politieagenten en conducteurs, werken op onregelmatige tijden of in ploegendiensten. Voor deze ouders is gastouderopvang noodzakelijk, want in Nederland sluiten de meeste kinderdagverblijven om uiterlijk 18.30 uur. In veel landelijke gebieden is er geen andere opvang voorhanden. Bovendien zijn er voor de kinderopvang en buitenschoolse opvang vaak wachtlijsten die oplopen tot soms meer dan twee jaar.

Succesvolle regeling
De kinderopvangregeling werkt. Het is onvoorstelbaar dat het kabinet één van haar weinige successen de nek om wil draaien. Het kabinet stelt dat zij geen keus heeft. Er moet wel bezuinigd worden want de kosten rijzen de pan uit. GroenLinks liet vorige week met haar plan Kiezen voor kinderopvang aan dat het wél anders kan zonder de schatkist te belasten. Er is wel degelijk wat te kiezen. De bezuinigingen op de gastouderopvang gaan bovendien niet in tegen de geest van het coalitieakkoord, maar tegen de letterlijke tekst. Immers afgesproken was dat werkende ouders juist ruimere toegang zouden krijgen tot informele kinderopvang.

Ineke van Gent