Voedsel en Waren Autoriteit

Wellness sector in beeld voor gericht toezicht

08 september 2008 - nieuwsbericht

De sector wellness groeit. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft daarom een verkennend onderzoek uitgevoerd naar deze sector. Hiermee is een eerste stap gezet om de mogelijke gezondheidsrisico's beter in beeld te krijgen zodat het toezicht daarop ingericht kan worden.

Het onderzoek heeft het huidige aanbod van branches, producten en diensten binnen de sector wellness in kaart gebracht. Ook is geïnventariseerd hoe de veiligheid en hygiëne in deze sector worden gewaarborgd. Daarbij is gekeken naar wet- en regelgeving en normen, zelfregulering, opleidingen en toezicht.

Tot de sector wellness behoren spacentra, fitnesscentra en beautysalons die behandelingen aanbieden gericht op ontspanning, lichamelijke gesteldheid of uiterlijke verfraaiing. Wanneer bij de dienstverlening apparaten of verbruiksartikelen zoals zonnebanken en cosmetica worden gebruikt, valt dit onder het toezicht van de VWA. De VWA brengt binnenkort, in samenwerking met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de belangrijkste potentiële risicogebieden verder in kaart. Over het toezicht worden afspraken gemaakt. In overleg met vertegenwoordigers uit de sector worden eventuele knelpunten en tegenstrijdigheden in wet- en regelgeving geïnventariseerd.

Meer informatie:
Dossier Veilig ondernemen: wellness