Later spoedeisende noodhulp voor vele burgers!

08/09/2008 13:10

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers

Sinds 1995 zijn er tenminste 50 brandweerposten gesloten en zijn of worden er ca. 40 met sluiting bedreigd. Dit is de conclusie van een verkennende webenqu(ee)te van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) onder haar leden. "Een ontluisterend beeld", aldus de voorzitter Cees van Beek. Dit beeld sluit aan bij een groot aantal recente berichten dat gemeenten tegelijkertijd meerdere vrijwilligersposten (hebben) willen sluiten (o.a. Zaanstad, Sluis, Terneuzen en Hoorn).

Daarmee komt de spoedeisende noodhulp aan burgers in kleinere gemeenten en landelijke gebieden zwaar onder druk te staan. Een kort rekensommetje toont aan dat het om meer dan 500.000 burgers gaat die te maken krijgen of hebben gekregen met oplopende opkomsttijden. Bovendien lijkt de uitkomst van de enqu(ee)te aan te sluiten bij het vermoeden dat de Brandweer Vrijwilligers steeds vaker het slachtoffer zijn van verschillen in gehanteerde rekenmethodieken voor kazernespreiding.

De VBV maakt zich grote zorgen en vraagt zich af of dit het topje van de ijsberg is. Zij verzoekt daarom de minister van BZK, als systeemverantwoordelijke, om een diepgaand onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de oorzaken van deze zorgwekkende ontwikkelingen voor de burger en intussen alle plannen in het land stil te leggen.

De webenqu(ee)te is rond de jaarwisseling gehouden onder de leden van de VBV. Aanvankelijk was het de bedoeling om ook de motieven van sluiting te achterhalen echter dit bleek niet haalbaar. Vandaar dat de resultaten beperkt zijn tot het aantal brandweerposten dat inmiddels gesloten zijn en van brandweerposten die met sluiting bedreigd zijn geweest of nog worden bedreigd.

Dat sluitingen van zo'n groot aantal brandweerposten invloed heeft op de opkomsttijden, lijkt onvermijdelijk. Het kan niet anders dan dat voor naar schatting meer dan 500.000 burgers waaronder vele bedrijventerreinen de opkomsttijden in geval van brand sterk zijn opgelopen of zullen oplopen. Deze ontwikkeling zal ongetwijfeld een bijdrage leveren aan de landelijke trend van oplopende opkomsttijden. Het is mede daarom dat de VBV zich op het standpunt heeft gesteld dat de minister in het Besluit Veiligheidsregio's de opkomsttijden wettelijk vast moet leggen zonder maatwerk aan gemeenten en veiligheidsregio's toe te staan. Ook zal een effectieve rampenbestrijding door deze gedwongen leegloop onder druk komen te staan.

Een belangrijk signaal uit het land is, dat er nu landelijk 2 methodieken voor kazernespreiding worden gehanteerd die aanmerkelijke verschillen kunnen tonen. Daar waar de ene methodiek een kazerne bestaansrecht geeft, spreekt de andere methodiek van sluiting. De VBV acht dit onaanvaardbaar. Zij wil, zoals eerder in haar Nota van Advies "Een veilig besluit? Naar landelijke uniformering!" aangegeven aan de Minister van BZK, komen tot één deugdelijke rekenmethodiek voor berekening van kazernespreiding (dekkingsplannen). Intussen dienen de kazernespreidingsplannen die in het land worden ontwikkeld en uitgevoerd, direct te worden stil gelegd. Totdat duidelijk is waar de verschillen zitten en welke consequenties deze hebben voor de spoedeisende hulpverlening van de burgers bij brand en hulpverlening.

Tot slot vreest de VBV dat met de komende regionalisering van de gemeentelijke brandweren dit soort redelijk onnavolgbare processen zal versterken en dat dit nog maar het begin is. De minister van BZK heeft de regionalisering opgenomen als voorwaarde in veel afgesloten convenanten tussenhaar en de veiligheidsregio's. De VBV deelt daarbij de visie van Leo Zaal die onlangs in Trouw zijn zorgen uitsprak over de noodzakelijke betrokkenheid van de lokaal ingebedde Brandweer Vrijwilligers. Ook Agnes Jongerius (FNV) sprak recentelijk nog haar zorgen uit over het verdwijnen van de menselijke maat in de grootschaligheid en binnen bureaucratieën en daarmee over de druk op het vakmanschap. Wij hopen, als VBV, in deze lastige opschalingsprocessen, een bijdrage te leveren aan de noodzakelijke randvoorwaarden voor het versterken van het Brandweer Vrijwilligersschap in de lokale samenlevingen.





http://www.brandweervrijwilligers.nl