Gemeente Valkenswaard

miljoen extra voor aanleg Lage Heideweg

5,5 miljoen extra voor aanleg Lage Heideweg

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen 5,5 miljoen euro extra ter beschikking stellen voor de aanleg van de Lage Heideweg in Valkenswaard. De provincie reserveerde eerder al een subsidiebedrag van 1,8 miljoen euro, maar wil haar bijdrage nu dus verhogen tot een totaalbedrag van 7,3 miljoen euro. De Lage Heideweg zal een provinciale weg worden. De voorbereidingen en de realisatie worden door de gemeente Valkenswaard ter hand genomen. Na aanleg wordt de weg in eigendom overgedragen aan de provincie.

Het voorgaande is het resultaat van bestuurlijk-ambtelijke onderhandelingen tussen gedeputeerde mevrouw C. Steffens-van Nieuwenhuizen en wethouder J. Verhoeven van de gemeente Valkenswaard. Burgemeester drs. A. Ederveen spreekt van een "historisch moment voor Valkenswaard". Ook wethouder Verhoeven geeft aan opgetogen te zijn over de toezegging van de provincie: "Dit is geweldig nieuws! Hiermee komt de aanleg van de voor Valkenswaard zo belangrijke Lage Heideweg ineens een stuk dichterbij".

Intentieovereenkomst
Op dit moment wordt een intentieovereenkomst voorbereid. Die zal dit najaar ondertekend worden door de gedeputeerde en door een vertegenwoordiger van het college van burgemeester en wethouders van Valkenswaard.

In deze overeenkomst worden onder meer de volgende zaken opgenomen:
* De Lage Heideweg wordt een provinciale weg.
* De totale aanlegkosten voor de Lage Heideweg zijn berekend op plusminus 12 miljoen euro.

* Op dit moment is bij de provincie een subsidiebijdrage voorzien van 1,8 miljoen euro.

* Dit bedrag wordt verhoogd met een bedrag van 5,5 miljoen. De totale provinciale bijdrage wordt dan 7,3 miljoen euro.
* Het SRE heeft een bijdrage van 1,9 miljoen euro gereserveerd.
* Voor de gemeente Valkenswaard resteert dan nog een bedrag van plusminus 2,8 miljoen euro.

* Het onderhoud van de Lage Heideweg komt voor rekening van de provincie.

* De provincie zal de N69 in eigendom overnemen van het rijk.
* De gemeente Valkenswaard neemt te zijner tijd van de provincie het gedeelte van de N69 over vanaf de komgrens met Waalre tot en met het aansluitpunt van de Lage Heideweg.

* Het onderhoud van genoemd gedeelte van de N69 komt voor rekening van de gemeente Valkenswaard.

Voorgeschiedenis
In Valkenswaard en omliggende gemeenten zijn grote problemen met de doorstroming van het verkeer, de bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid. Deze problemen worden grotendeels veroorzaakt door de rijksweg N69 die onder meer dwars door het centrum van Valkenswaard loopt.

Valkenswaard probeert onder meer een oplossing te vinden door de aanleg van de Lage Heideweg, een verbindingsweg tussen de Luikerweg (N69) en de provinciale weg N397 (Westerhovenseweg-Dommelsedijk) bij Westerhoven (gemeente Bergeijk). Voor deze weg heeft de gemeente al een MER-procedure doorlopen en een voorkeurstracé gekozen. Op dit moment wordt gewerkt aan het ontwerpbestemmingsplan. Naar verwachting kan dat bestemmingsplan in het eerste kwartaal van 2009 ter besluitvorming naar de gemeenteraad.

De aanleg van de weg is voorzien vanaf medio 2010 en neemt circa anderhalf jaar in beslag.

Ontsluiting Valkenswaard-Zuid
De Lage Heideweg vormt een onderdeel van de integrale gebiedsontwikkeling van de zuidwesthoek van Valkenswaard (plangebied Valkenswaard-Zuid). Deze gebiedsontwikkeling dient om invulling te geven aan de behoefte van de gemeente op het gebied van wonen, werken, recreatie en natuur. De gemeente is al bezig aan de nadere uitwerking van deze deelgebieden. Nu de plannen veel duidelijker geworden zijn zal de gemeente binnenkort starten met de verwerving van de benodigde gronden.

Onderdeel alternatief tracé rijksweg N69
Verder vormt de Lage Heideweg onderdeel van een alternatief tracé voor de Rijksweg N69 (de zogeheten Westparallel). Die nieuwe rijksweg zou in het verlengde moeten komen liggen van de Lage Heideweg en vanaf de aansluiting op de N397 de verbinding moeten gaan vormen met de A67.

Op deze manier draagt de nieuwe rijksweg bij aan het oplossen van problemen in verband met het (doorgaande) noord-zuid verkeer door de kern Valkenswaard.