CPNB


Persbericht 8-9-2008
Koninklijke Marine bewaakt Gouden Griffel
âZinnenverzinzinâ domineert Kinderboekenweek 2008

Affiche van Joke van Leeuwen

De deelname van kinderen zal deze Kinderboekenweek naar verwachting groot zijn. Vlammen, het Kinderboekenweekgeschenk geschreven door Woutertje Pieterse Prijs winnaar 2008 Hans Hagen, verschijnt in een recordaantal van 439.000 exemplaren.

Poëzie is het thema van deze 54ste editie, onder het door Joke van Leeuwen bedachte motto `Zinnenverzinzin'. NS biedt jonge lezers de hele Kinderboekenweek gratis reizen met de trein aan op vertoon van Vlammen. De campagne opent met het `Lyrisch Kinderboekenbal', waar bekend wordt gemaakt welk boek de Gouden Griffel 2008 krijgt. Tot dan bewaakt de Koninklijke Marine met kikvorsmannen en een onderzeeër de titel van het winnende boek.

De Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 1 tot en met zaterdag 11 oktober.

Het Kinderboekenweekgeschenk 2008 draait om de jongen Bo. Vlammen beschrijft een heftige week uit zijn leven. Wat doet hij als zijn broer hem 1700 euro in handen duwt vlak voor de politie aanbelt? En hoe redt hij zijn opa als die een brandende woonboot binnengaat? Vlammen is tijdens de Kinderboekenweek gratis bij aankoop van EUR 10,- of meer aan kinderboeken.

Fiets is het Prentenboekje van de Kinderboekenweek, gemaakt door Charlotte Dematons. Net als haar met het Gouden Penseel 2008 bekroonde boek Sinterklaas, is het een tekstloos verhaal over de zoektocht van een jongen die na een feest ontdekt dat zijn fiets is gestolen. Vanaf woensdag 1 oktober is Fiets voor EUR 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Griffelkoffer duikt onder
De Kinderboekenweek wordt op dinsdagavond 30 september feestelijk geopend met het `Lyrisch Kinderboekenbal' in Muziekgebouw aan `t IJ te Amsterdam. Tijdens het Bal wordt onthuld welk boek de Gouden Griffel 2008 krijgt, de prijs voor het mooiste kinderboek.

Eerder werden de Zilveren Griffelwinnaars bekend. Vijf hiervan zijn oorspronkelijk Nederlandstalig en maken kans op Goud. De koffer met de verzegelde envelop waarin die de titel van het winnende boek zit, wordt tot die avond bewaakt door de Marine, met kikvorsmannen en een onderzeeër. Hoe, dat is te zien op de website van de Kinderboekenweek.

Rijksmuseum toont werk Penseelwinnaars
Op 1 oktober, de eerste dag in de Kinderboekenweek, vindt de opening plaats van Penselen in het Rijksmuseum. Een presentatie van originele illustraties uit de dit jaar met een Penseel bekroonde prentenboeken en toegekende Vlag en Wimpels. Het is een nieuwe samenwerking met het Rijksmuseum.

De presentatie, voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, kent een uitgebreid educatief programma met workshops van de illustratoren, waaronder die van Gouden Penseelwinnares Charlotte Dematons. Het publiek kan er terecht tot 26 oktober. Voor meer informatie over alle activiteiten tijdens de Kinderboekenweek: www.kinderboekenweek.nl.