SGP


08 - 09 - 08 | SGP op de bres voor lokale brandweer

De SGP dat minister Ter Horst snel aan tafel gaat zitten met 'de brandweer' om te voorkomen dat er nog meer brandweerkazernes moeten gaan sluiten.
SGP-kamerlid Van der Staaij dringt daarop aan in schriftelijke vragen aan de minister. Aanleiding voor de Kamervragen is het bericht dat sinds 1995 al zeker 50 brandweerposten dicht zijn gegaan. Met name op het platteland geeft dat
problemen. De aanrijtijd van maximaal 8 minuten komt op die manier natuurlijk in het gedrang. De SGP wil dat minister Ter Horst op korte termijn met alle betrokkenen gaat overleggen, temeer omdat er geen landelijk overzicht is van de brandweerposten.

________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het afnemen van het aantal plaatselijke brandweerkazernes
8 september 2009


1 Hebt u kennis genomen van het bericht dat er sinds 1995 zeker vijftig brandweerkazernes zijn gesloten? Kunt u dit bericht bevestigen?


2 Is het bericht juist dat er geen volledig landelijk beeld van het aantal brandweerposten in Nederland is? Zou het niet wenselijk zijn dat er wel landelijk zicht is op de spreiding van brandweerkazernes in Nederland?


3 Herinnert u zich uw uitspraak in de nota naar aanleiding van het verslag van het Wetsvoorstel veiligheidsregioâs dat brandweerkazernes in woonkernen ook bij regionalisering gewoon blijven bestaan? Hoe verhoudt deze uitspraak zich tot het afnemen van het aantal brandweerposten?


4 Hoe wil de minister bewerkstelligen dat ook in kleine dorpen of plattelandsgemeenten de opkomsttijd van 8 minuten wordt gehaald? Wordt deze opkomsttijd verplicht gesteld?


5 Wordt bij eventuele uitzonderingen op de opkomstplicht van acht minuten uitgegaan van het principe dat in bepaald percentage van het land de opkomstplicht binnen acht minuten niet geldt of van een percentage van de gevallen in een bepaalde woonkern?


6 Erkent de minister het belang van goede raadpleging van betrokkenen, waaronder de brandweervrijwilligers bij besluitvorming rond eventuele afstoting van kazernes? In hoeverre vindt een dergelijke raadpleging in de praktijk ook daadwerkelijk plaats?

SGP op de bres voor lokale brandweer