Gemeente Schouwen-Duiveland


restauratie van het stadhuismuseum in

Twee dagen gratis museumbezoek luiden restauratie van het stadhuismuseum in

Publicatiedatum: 08 september 2008
Datum laatst gewijzigd: 08 september 2008


- PERSBERICHT -

Datum

Maandag 8 september 2008

wethouder W.G. Renden, tel. 0111 452 376/ 452 100

Zondag 14 september doet burgemeester J.J.P.M. Asselbergs om 16.00 uur de deur van het Stadhuismuseum in de Meelstraat op slot. Deze sluiting houdt verband met een ingrijpende restauratie van het gebouw aan zowel buiten- als binnenzijde. Om iedereen de gelegenheid te bieden een voorlopig laatste blik op de collectie te werpen is zowel het Stadhuismuseum als het Maritiem Museum op de Mol zondag 14 september gratis te bezichtigen.

Het Stadhuismuseum is toe aan een grondige opknapbeurt, zowel binnen als buiten. In de komende twee jaar wordt er hard gewerkt om het gebouw te restaureren. De werkzaamheden aan de buitenzijde van het gebouw bestaan uit schilderwerk, herstel van voegwerk en herstel van het dak. In het gebouw wordt op de plaats van de voormalige archiefkluizen een depot met klimaatbeheersing aangebracht. Op het moment dat dit depot klaar is, krijgen de objecten die in de schoonmaakstraat onder handen zijn genomen daar een plekje, voor zover ze niet geëxposeerd worden. Aan de binnenzijde krijgen de kozijnen eveneens een nieuwe verflaag. De restauratiewerkzaamheden zorgen voor de nodige overlast (lawaai, stof et cetera). Aan een tijdelijke sluiting van het Stadhuismuseum valt dan ook niet te ontkomen. Het Maritiem museum blijft in deze periode gewoon open.

Maandag 15 september beginnen de medewerkers met het verhuizen van de schilderijen, zilver, meubelen en alle andere voorwerpen die in het stadhuismuseum te zien zijn. Een deel van deze collectie wordt geconserveerd, een ander deel zal kan het publiek nog steeds zien maar dan in het Maritiem Museum op de Mol. Naast de vaste maritieme tentoonstelling is hier de komende tijd een steeds wisselende expositie te zien van topstukken uit het Stadhuismuseum.