AutoRai

Cuore vierde Daihatsu met vier sterren voor veiligheid

(9/8/2008)
Met de veiligheid van de nieuwe Daihatsu Cuore zit het wel goed. De compacte Cuore behaalde als vierde Daihatsu op rij â na de Sirion, de Materia en de Terios â vier sterren tijdens EuroNCAP-botsproeven. Daarmee is de Cuore even veilig als een groot aantal veel grotere en duurdere autoâs.

De score van vier sterren (van de maximale vijf) is een prima resultaat voor een auto met een lengte van nog geen 3,50 meter. Er is immers minder ruimte voor kreukelzones die de botskrachten opvangen en verdelen. Daihatsu heeft de Cuore echter zodanig sterk geconstrueerd dat de ruime passagierskooi in het geval van een botsing goed intact blijft en ruim voldoende bescherming biedt aan bestuurder en passagiers. De Cuore behaalt daardoor evenveel sterren als vele grotere autoâs1).

De auto heeft twee frontale airbags â zij-airbags, gordijnairbags en een knie-airbag zijn optioneel. Daarnaast is elektronische remkrachtverdeling standaard.

Kindveiligheid
Relatief sterk komt de Daihatsu Cuore uit de botsproeven waarbij het gaat om de veiligheid van de achterste inzittenden en voetgangers. Op deze belangrijke punten scoort de Cuore even goed als de merken die bekendstaan om hun hoge veiligheidsniveau.

Voor de kindveiligheid^2) krijgt de Daihatsu drie sterren van EuroNCAP. ISOFIX-bevestigingspunten achterin zijn standaard.

Voetgangersveiligheid
De Cuore behaalde op het gebied van voetgangersveiligheid twee sterren. Dit is een hogere score dan gerenommeerde modellen als de BMW Mini, de Renault Clio, de Volvo C30 en de Jaguar X-type behaalden.

Algemeen
Het gemiddelde brandstofverbruik is 1 : 22,7 en de uitstoot van CO2 behoort met 104 g/km tot de laagste. Zó laag, dat de bijtelling voor de belasting bij zakelijk gebruik van de Daihatsu Cuore in het zeer voordelige tarief van veertien procent valt.

De prijslijst van de nieuwe Daihatsu Cuore begint bij 8.199 euro en loopt door â voor de Premium â tot 10.299 euro.


1) Modellen met ook een score van vier sterren, onder meer: de Mitsubishi Colt, de Honda Jazz, de Renault Twingo, de Skoda Fabia, de Suzuki Splash, de Kia Carens en de VW Fox.


2) Modellen met een gelijke score voor kindveiligheid achterin: de Fiat 500, de Mitsubishi Colt, de Opel Corsa, de Peugeot 1007, de Suzuki Swift, de Toyota Yaris, de Mazda 3 en de Hyundai Santa Fe.