AutoRai

Toyota investeert 80 miljoen euro in Europees R&D-centrum

(9/8/2008)
Toyota Motor Europe (TME) investeert nog eens 80 miljoen euro in het European Technical Centre in Zaventem (België). Dit is de eerste stap in een uitbreidingsplan dat uit twee fasen bestaat en waarbij 250 nieuwe banen worden gecreëerd. Het Toyota Technical Centre start in 2009 met de aanleg van een testcircuit voor ontwikkelingsdoeleinden, de introductie van nieuwe testapparatuur en de renovatie van het terrein in verband met de aanleg van 12.000 m2 extra ruimte voor werkplaatsen.

De beslissing versterkt Toyotaâs betrokkenheid op de lange termijn bij het dichterbij brengen van geavanceerde automobieltechniek voor klanten in heel Europa. Zoals het realiseren van maatwerkoplossingen op het gebied van mobiliteit. In totaal heeft Toyota al meer dan 200 miljoen euro geïnvesteerd in het Europese R&D-centrum.

De heer Kazuhiko Miyadera, Senior Vice-President van R&D bij TME zei dat de aankondiging getuigt van een enorm vertrouwen in de groei op de lange termijn van het Europese R&D-centrum, en dat dit te danken is aan de hoog opgeleide en deskundige medewerkers. âOns nieuwe en uitgebreide R&D-centrum zal ervoor gaan zorgen dat de technologische ontwikkelingen in lijn zijn met de Europese rijomstandigheden, normen, smaak en wensenâ, voegde hij daaraan toe.

De nieuwe uitbreiding betekent dat aanzienlijk meer verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van nieuwe Toyota-modellen in Zaventem komt te liggen. Hierdoor kunnen de banden met leveranciers in Europa worden versterkt en kan de Europese technologie voor nieuwe modellen in een vroeg stadium in het ontwikkelingsproces worden geïntegreerd.

Het nieuwe testcircuit met drie rijbanen wordt 1,3 kilometer lang en krijgt onder andere verschillende rijoppervlakken en hellingen die overeenkomen met de Europese wegomstandigheden. Hier kunnen prototypes van autoâs en de rijeigenschappen, zoals vibratie, wind en compatibiliteit van de aandrijflijn, in een veilige en levensechte omgeving worden getest. Toyota onderneemt stappen om ervoor te zorgen dat het dagelijkse geluidsniveau in de directe omgeving niet nadelig wordt beïnvloed door het gebruik van het testcircuit.

In het kader van Toyotaâs doel om de invloed op het milieu binnen alle lagen van de auto-industrie te beperken, is de uitbreiding gebonden aan een volledig groen ontwerp en milieuvriendelijke constructiecriteria. Tot 80% van het sloopmateriaal wordt ter plaatse gerecycled en hergebruikt, wat zorgt voor aanzienlijk minder verkeersdrukte. TME onderzoekt ook het gebruik van geothermische energie en zonnepanelen om ervoor te zorgen dat het centrum zo min mogelijk afhankelijk is van fossiele brandstoffen en nog efficiënter omgaat met energie.

Deze uitbreiding van het Toyota Technical Centre draagt aanzienlijk bij aan de sterke vertegenwoordiging van Toyota in België, waar ook het Europese hoofdkantoor is gevestigd. De Toyota-vestigingen in Evere, Zaventem, Diest en Zeebrugge zijn samen goed voor een investering van 594 miljoen euro en er zijn meer dan 3.000 mensen werkzaam, waarmee Toyota de belangrijkste automotive-speler op de Belgische markt is.

Het Toyota Technical Centre is opgericht in 1987 en richt zich op onderzoek en ontwikkeling, inkoop en productietechnologie. Het centrum houdt zich bezig met ontwerp van de carrosserie en het chassis, de selectie en het testen van materialen en onderdelen, de evaluatie van motoren en het optimaliseren van de rijeigenschappen van alle Toyota-modellen in Europa. Er werken momenteel bijna 800 mensen.