Inspectie Werk en Inkomen

Maatwerk bevordert naleving regels sociale zekerheid

De Inspectie Werk en Inkomen heeft onderzocht hoe UWV, CWI, gemeenten en SVB er voor zorgen dat mensen die een uitkering ontvangen zich aan de regels houden. IWI heeft ook aan burgers gevraagd hoe zij dit ervaren. Zowel uitvoerders als uitkeringsgerechtigden hechten veel waarde aan voorlichting in de vorm van een persoonlijk gesprek, ondersteund door informatie op papier. Maatwerk vinden ze niet alleen belangrijk bij voorlichting, maar ook bij controles en bij sancties.

Om er voor te zorgen dat mensen regels naleven is het belangrijk dat ze op de hoogte zijn van hun rechten en plichten en van eventuele sancties bij niet naleving. Voorlichting is dan ook een belangrijk instrument bij fraudepreventie.
Ook van controleactiviteiten door de uitkeringsinstanties blijkt een preventieve werking uit te gaan. Veel uitkeringsgerechtigden zijn zich ervan bewust dat de kans dat fraude ontdekt wordt vrij groot is, omdat de organisaties gegevensbestanden aan elkaar koppelen. Veel burgers vinden dat sancties bij niet naleving van regels bijdragen aan het tegengaan van fraude.
Vanuit uitvoeringsorganisaties is echter ook aangegeven dat sancties niet altijd effect sorteren, bijvoorbeeld bij mensen die in een schuldsaneringstraject zitten.

IWI concludeert dat het voor een maximaal effect essentieel is dat handhavingsactiviteiten zo nauw mogelijk aansluiten bij de beleving van de burger. Informatie op maat van de uitkeringsgerechtigde op het juiste moment is daarbij van belang.

persbericht IWI, 8 september 2008

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.