Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


8 sep 2008

Partijen tekenen gemeenschappelijke mbo-agenda: samenwerking vergroot kansen student

Op 4 september jl. hebben de staatssecretaris van OCW, de MBO Raad, de AOC Raad en Colo de gemeenschappelijke agenda mbo, fundament onder de arbeidsmarkt ondertekend. Met hun handtekening bekrachtigen partijen hun ambitie om de knelpunten in het middelbare beroepsonderwijs samen aan te pakken. Alle afspraken samen richten zich op het vergroten van kansen voor de mbo-studenten. Talent kan zo verder worden ontwikkeld en competenties uitgebreid.

De afspraken sluiten nauw aan op de ambities geformuleerd in de strategische agenda van Van Bijsterveldt, Werken aan vakmanschap, eerder dit jaar. Elke partij zal vanuit de eigen professionaliteit en verantwoordelijkheid inhoud gaan geven aan een verdere versterking van het mbo. De agenda moet ervoor gaan zorgen dat zoveel mogelijk studenten een diploma halen op een zo hoog mogelijk niveau. Deze uitdaging gaan de verschillende partijen aan.

De invoering van het competentiegerichte beroepsonderwijs in het mbo is zo'n uitdaging. Met de doorontwikkeling van de kwalificatiestructuur en examenprofielen worden nieuwe impulsen geleverd aan dit vernieuwingsproces. ,Ook schooluitval; heeft de voortdurende aandacht van partijen. Het bijvoorbeeld gaan werken met opleidingsdomeinen moet het voor studenten gemakkelijker maken een goede beroepskeuze te gaan maken: zij stromen breed in en maken aan het einde van het leerjaar hun definitieve opleidingskeuze. Dat vermindert de uitval om reden van een verkeerde beroepskeuze.

De gemeenschappelijke agenda vraagt om een nauwe samenwerking tussen mbo-onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, kenniscentra, gemeenten en andere schakels in de keten van werk en inkomen. Deze samenwerking is er op vele gebieden al, maar krijgt met de agenda een extra impuls.

Het ministerie van OCW, de MBO Raad, de AOC Raad en Colo zijn trots op de gemeenschappelijke agenda. De mbo sector in al zijn facetten vervult een onmisbare functie in onze samenleving. Op deze manier maken we het mbo klaar voor de toekomst. Een mbo dat jongeren leert ondernemend, servicegericht, nieuwsgierig en vasthoudend te zijn. Jongeren die tegenslagen overwinnen en doorgaan. En boven alles: gedreven werken aan vakmanschap.