Bouwfonds


---

Delft wint Bouwfonds Trofee Open Monumentendag 2008

8-9-2008
Eervolle vermeldingen voor Noordenveld, Hoogezand-Sappemeer en Borsele

De winnaar van de Bouwfonds Trofee 2008 is bekend. De trofee is een waarderingsprijs voor comités die zich inzetten voor het laten slagen van de Open Monumentendag. Dit jaar heeft het Open Monumentendag comité van Delft gewonnen. Eervolle vermeldingen gaan naar de organiserende comités van Noordenveld, Hoogezand-Sappemeer en Borsele.

De Bouwfonds Trofee is in 2000 in het leven geroepen door hoofdsponsor Bouwfonds, om Open Monumentendag comités te belonen die een aantrekkelijk en gevarieerd programma hebben opgesteld. De hoofdprijs is een trofee met daaraan verbonden een geldbedrag van â¬2.500,-, daarnaast zijn er drie eervolle vermeldingen met een bijbehorend bedrag van â¬1.000,-. Op 11 september wordt de Trofee uitgereikt tijdens de landelijke opening van de Open Monumentendag in Deventer. Het evenement kent dit jaar als thema Sporen. Met dit thema worden duizenden monumenten nóg nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst.

Winnaar Delft
Comité Delft heeft de Bouwfonds Trofee van 2008 gewonnen. Volgens de jury biedt Delft een zeer gevarieerd programma, met veel bijzondere activiteiten, gericht op alle generaties. Op het programma, met als thema Speuren naar sporen, staan onder andere themaroutes langs historische gevelstenen en panden met sporen van vroegere functies. Speciaal voor de kinderen is er een sporenspeurtocht, een bouwplaat en een ontwerpwedstrijd. Daarnaast biedt het programma een âmonumentenmarathonâ onder leiding van de wethouder, en in winkeletalages hangen posters waarop wordt getoond hoe de winkelpui er vroeger uitzag.

Eervolle vermelding voor Noordenveld, Hoogezand-Sappemeer en Borsele Het Zeeuwse comité Borsele heeft een eervolle vermelding gekregen vanwege hun programma met aandacht voor diverse doelgroepen. De uitgezette fiets- en wandelroutes hebben aandacht voor het Nationaal Landschap. Veel monumenten worden opengesteld en er zijn optredens van bijvoorbeeld dans, cabaret, de koorschool en een twirlvereniging en diverse exposities van beeldende kunstenaars.

Het comité Hoogezand-Sappemeer heeft eveneens een eervolle vermelding gekregen vanwege hun programma met aandacht voor archeologie en met veel muziek. In samenwerking met de basisschool zijn er door kinderen werkstukken gemaakt die tijdens de Open Monumentendag worden tentoongesteld.

Ook het comité van het Drenthse Noordenveld is in de prijzen gevallen. Op verschillende plaatsen wordt aandacht besteed aan met name archeologische sporen, en in Veenhuizen, het beroemde gevangeniscomplex, zijn tal van activiteiten te beleven. Voor kinderen is er een speciale ontdekkingstocht naar sporen van vroeger door en rond het museum. In Norg is bovendien de culturele Uitdag en de Open Monumentendag op harmonieuze wijze met elkaar verbonden. Alle genomineerde comités hebben een zeer gevarieerd programma, waarvan brochures, posters en andere uitingen zijn gemaakt. De comités hebben zich allen zeer actief opgesteld tegenover pers en publiciteit.

Over Open Monumentendag en Bouwfonds
De samenwerking tussen de Stichting Open Monumentendag en Bouwfonds bestaat al 22 jaar. Bouwfonds is volop bezig met de ontwikkeling en financiering van nieuw onroerend goed en binnenstedelijke herontwikkeling. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid vindt Bouwfonds het van groot belang dat monumentale bouwwerken uit het verleden behouden blijven en dat men zich bewust blijft van het cultureel erfgoed.

---