stengelaaltjes Bloembollen: Nieuw onderzoek naar stengelaaltjes Agenda 8 sep 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Ditylenchus dipsaci is een quarantaineziekte in bolgewassen. Bij ernstige aantasting vreet deze nematode gaten in bloemen en bladeren (zie foto links). Door het teeltverbod op met stengelaaltjes besmette percelen is de economische schade groot. In nieuw onderzoek wordt nu onderzocht wat de minimale duur van inundatie is op zandgronden om de nematode goed te bestrijden en hoe verspreiding via het ontsmettingsbad kan worden voorkomen.

Onderzocht wordt of er stengelaaltjesrassen bestaan met verschillend waardplantbereik om zo via een juiste waardplantkeuze (gewassen die ongevoelig zijn voor D. dipsaci)toch besmette percelen te kunnen gebruiken voor teeltdoeleinden. Zo heeft bijvoorbeeld het narcissenstengelaaltje een beperkte voorkeur (namelijk narcisachtigen) in tegenstelling tot het tulpenstengelaaltje. De laatste tast wel veel verschillende soorten planten aan, waardoor men moet oppassen voor verspreiding.

Stengelaaltjes afkomstig van aangetaste tulpenbollen kunnen in het ontsmettingwater lang overleven. Bestrijding is lastig. In nieuw onderzoek, betaald door de bloembollensector, wordt nu onderzocht wat de minimale duur van inundatie is op zandgronden om deze nematode goed te bestrijden en hoe verspreiding via het ontsmettingsbad kan worden voorkomen.
Stengelaaltjes in de grond zijn in dit gewas niet zichtbaar

Contact
Joop van Doorn
Onderzoeker PPO
joop.vandoorn@wur.nl