Gemeente Aalburg


Kinderen aan de slag met Water in de Wijde Biesbosch

Natuureducatie Water in de Wijde Biesbosch.jpg

Dinsdag 2 september werd op Fort Giessen in Giessen het officiële startsein gegeven voor het educatieprogramma Water in de Wijde Biesbosch.

Opzet van het educatieprogramma is dat kinderen meer inzicht krijgen in de veranderingen die gaande zijn in het buitengebied van Brabant op het gebied van water. Het gaat om een pilotproject in de gemeente Aalburg. Het is de bedoeling dat in een later stadium dit educatieprogramma ook in andere delen van de Wijde Biesbosch van start gaat, met mogelijk ook aandacht voor andere themas.

Grote regisseur van de veranderingen in het noordelijk deel van westelijk Brabant is gebiedscommissie Wijde Biesbosch. Het was de grote wens van wijlen Jan de Geus om de jeugd meer te betrekken bij dit zogeheten revitaliseringsproces. Jan de Geus, oud-burgemeester van Waalwijk, was tot zijn overlijden (op 13 april 2007) voorzitter van de gebiedscommissie. Het werk van Jan wordt voortgezet, constateerde een ontroerde Lidie de Geus in Giessen.

Het educatieprogramma Water in de Wijde Biesbosch bestaat uit een groot aantal lespakketten, doekisten en excursies in de gemeente Aalburg. Het lesmateriaal is geschreven door IVN Consulentschap Brabant (een organisatie op het gebied van natuur- en milieueducatie), in samenwerking met onder meer de gemeente Aalburg, bibliotheken en waterschap Rivierenland. Alle zeven basisscholen in de gemeente Aalburg doen mee aan het educatieprogramma en gaan de komende weken met leerlingen op pad.

Het gaat vooralsnog om een pilotproject, specifiek in de gemeente Aalburg. Wethouder Loes Lijmbach wil met het project meer aandacht voor de investeringen in het buitengebied in het algemeen en voor water in het bijzonder. Want dat thema verdient het om gekoesterd én begrepen te worden. Mocht de pilot slagen, dan zullen ook voor andere revitaliseringsthemas lespakketten ontwikkeld worden, bijvoorbeeld rond ecologie, landschap, cultuurhistorie of landbouw. Deze lespakketten zullen uiteindelijk voor alle basisscholen in het werkgebied van Wijde Biesbosch beschikbaar komen.

Bijschrift foto 1: Onder toeziend oog van onder meer Lidie de Geus en wethouder Loes Lijmbach gooien leerlingen van basisschool Den Biekurf uit Babyloniënbroek waterballonnen stuk tegen een muur van Fort Giessen in Giessen. Daarmee ging het educatieprogramma Water in de Wijde Biesbosch officieel van start.

Bijschrift foto 2: Kinderen van basisschool Den Biekurf uit Babyloniënbroek bestuderen het leven in slootwater, onder begeleiding van medewerkers van IVN Consulentschap Brabant.