Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op Taskforce Mobiliteitsmanagement

8 september 2008 - De voorstellen van de Taskforce Mobiliteitsmanagement zijn pas succesvol als meer bedrijven en regios mee gaan doen. Er is nu onvoldoende garantie dat andere regios ze zullen overnemen. Daarvoor is een nationale doelstelling nodig die het aantal autos in de spits en de milieu-uitstoot terugbrengt. Dat stelt Stichting Natuur en Milieu in een reactie op het vandaag gepresenteerde voorstel van de Taskforce Mobiliteitsmanagement. Nationale regelgeving blijft nodig als stok achter de deur.

De Taskforce heeft helaas geen uitwerking gegeven aan de Wet Milieubeheer, die verplicht dat ieder bedrijf in heel Nederland een milieuzorgplicht heeft voor al het verkeer van en naar het bedrijf. Een nationale doelstelling van tenminste 5 procent minder auto's in de spits en een gelijke reductie van milieu-uitstoot ontbreekt in het eindadvies van de Taskforce. Niemand is echt verantwoordelijk voor uitbreiding van de convenanten die zich nu beperken tot een aantal koploperbedrijven in zes steden.

De convenanten voor mobiliteitsmanagement hebben veel energie en maatregelen bij een aantal koploperbedrijven in zes steden losgemaakt. Natuur en Milieu vindt echter dat de overheid moet voorkomen dat het resultaat van de Taskforce vooral een feestje is van een aantal koplopers, die overigens hun fileruimte al snel zien opgevuld door de hordes achterblijvers.

Het Kabinet heeft de sleutel in handen om in heel Nederland tot afspraken over minder autokilometers te komen door de Ministeriële Regeling van toepassing te verklaren voor alle bedrijven die niet meedoen aan een regionaal convenant. Naast minder files levert dit een belangrijke bijdrage aan betere luchtkwaliteit en minder uitstoot van broeikasgassen.

Publicatiedatum: 08-09-2008