Leger des Heils

Team uit Rotterdam wint Dutch Homeless Cup en speelt WK voor dak- en thuislozen in Melbourne

09/08/2008

Finale op de Dam groot succes; burgemeester Cohen benadrukt maatschappelijke waarde van voetbal als middel voor re-integratie

AMSTERDAM, 6 september 2008 - Na een spectaculaire finale op de Dam is het team uit Rotterdam vandaag kampioen geworden van de Dutch Homeless Cup, de landelijke voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen. Uit handen van burgemeester Job Cohen en oud-international Richard Witschge ontvingen de Rotterdamse voetballers de kampioensbokaal en de tickets naar de Homeless World Cup in Melbourne in december. Voor de meeste deelnemers aan de Nederlandse competitie is het belangrijkste doel een grote stap dichterbij gekomen: re-integratie in de maatschappij.

"Dit is fantastisch, ik had ergens wel gehoopt dat we Nederlands kampioen zouden worden maar als het dan echt gebeurt is dat geweldig", zegt Steve Cromwell, coach van het winnende team. Rotterdam won de finale van het team uit Amsterdam-West met 4-2. "We hebben het afgelopen jaar zo hard getraind; dit is de grootst mogelijke beloning, nu kunnen we ons gaan richten op het WK". Het winnende team wordt tijdens de oefeninterland van het Nederlands elftal in het PSV stadion gehuldigd. Van 1-7 december vertegenwoordigt het Rotterdamse team ons land in Australië waar het, samen met teams uit vijfenvijftig andere landen, gaat strijden om de wereldtitel.

Nadat wethouder Marijke Vos 's-middags de prijs uitreikte aan het team Den Haag, winnaar van de verliezerronde, tekenden burgemeester Cohen en Richard Witschge voor de prijsuitreiking van de finale. "Projecten als deze helpen de situatie van dak- en thuislozen te verbeteren", aldus Cohen. Hij verklaarde het een goed idee te vinden het WK in 2011 in Nederland te houden.

Fysieke gesteldheid spelers verbeterd
Sinds de start van competitie eerder dit jaar in Den Bosch heeft het team uit Rotterdam uitstekend gepresteerd. Van zenuwen was weinig te merken. Dat de spelers in het toernooi `gegroeid' zijn, ziet ook Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal en verantwoordelijk voor de organisatie van de Dutch Homeless Cup: "Het speelniveau is zeker hoger dan tijdens het begin van het toernooi. Je kunt merken dat twee keer per week trainen de fysieke gesteldheid van de voetballers duidelijk heeft verbeterd. Daarnaast is het gewoon mooi om te zien hoe emotioneel het er aan toe gaat; deze mensen hebben geen gemakkelijk leven maar als ze een compliment krijgen of worden aangemoedigd zie je ze soms echt glunderen van trots." Ook de betrokken begeleiders geven aan dat de dak- en thuislozen nu met een positievere houding in het leven staan en dat hun gevoel van eigenwaarde enorm is verbeterd.

De resultaten van de Dutch Homeless Cup beperken zich niet tot aansprekende prestaties op het veld. Van de 150 voetballers hebben er inmiddels 10 een re-integratietraject afgerond, zijn er 11 bezig met een programma en hebben 30 voetballers aangegeven binnenkort te willen starten. Buiten de reguliere deelnemers hebben daarnaast ook zo'n 50 enthousiaste voetballers geregeld meegedaan met de trainingen. Deze mensen kunnen op den duur ook in aanmerking komen voor re-integratie via de Dutch Homeless Cup.

>

Over Stichting Meer dan Voetbal:
De Stichting Meer dan Voetbal, opgericht door de KNVB, de Eerste Divisie en Eredivisie, zet de kracht van voetbal in voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De stichting ondersteunt daartoe clubs bij het vormen en uitvoeren van MVO beleid, organiseert landelijke, cluboverstijgende projecten en werkt aan het zichtbaar maken van de maatschappelijke rol van voetbal. In het oog springende projecten van Meer dan Voetbal zijn onder andere Scoren voor gezondheid, Tijd voor Sport en Project Niemand Buitenspel. Meer informatie kunt u vinden op: www.meerdanvoetbal.nl