FNV

8-9-2008 Telewerken als maatregel tegen files

De Taskforce Mobiliteitsmanagement, waarin ook de FNV participeert, heeft afspraken gemaakt die moeten leiden tot een aanzienlijke vermindering van de files. Vandaag presenteert Lodewijk de Waal, voorzitter van de taskforce, het voorstel aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Met de Taskforce is een brede coalitie gevormd tussen ruim 150 werkgevers, VNO-NCW, FNV, CNV, MKB, Kamer van Koophandel en decentrale overheden. De betrokken partijen zijn een ambitieus pakket aan maatregelen overeengekomen. Er zijn afspraken gemaakt in de Stichting van de Arbeid over aanbevelingen aan cao-partijen en met de zes grootste stedelijke regio's: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven-Den Bosch en Arnhem-Nijmegen. Met deze voorstellen wordt minimaal 5% van het aantal autokilometers en de milieubelastende uitstoot in de spits verminderd. De Taskforce Mobiliteitsmanagement wil dit landelijk versterken en zet in op deelname van meer bedrijven, uitbreiding naar andere regio's en stimulering van vernieuwende initiatieven.

De maatregelen zijn vrijwillig maar niet vrijblijvend. Telewerken en flexibele werktijden maken deel uit van de maatregelen. Evenals een persoonlijk mobiliteitsbudget en een hogere verhuiskostenvergoeding. Daarnaast worden alternatieven geboden voor het gebruik van de auto. Deze bestaan onder andere uit het stimuleren van fietsgebruik, het realiseren van een busverbinding naar een bedrijventerrein, het verstrekken van OV-kaarten in combinatie met een leaseauto en deelauto's op bedrijventerreinen.

Afspraken over telewerken in cao-onderhandelingen verlopen moeizaam, maar komen steeds meer voor. Volgens De Waal is de tijd er nu rijp voor vanwege de enorme files, de krappe arbeidsmarkt en de hogere benzineprijzen.

Taskforce Mobiliteitsmanagement