Gemeente Brummen


Succesvolle aanpak voortijdig schoolverlaten

(Oorspronkelijke publicatie datum: 08-09-2008)

Het doorleren na je 16e jaar bij (toekomstige) MBO-scholieren is belangrijk. VMBO-decanen, ROCs en leerplichtambtenaren voeren deze week in acht gemeenten in de regio Stedendriehoek verschillende acties om het belang van doorleren onder de aandacht te brengen. In de gemeente Brummen is bij alle leerlingen al vastgesteld dat ze bij een ROC of andere opleiding zijn begonnen. Bij de andere zeven gemeenten (Apeldoorn, Deventer, Epe, Lochem, Olst-Wijhe, Voorst en Zutphen) bezoeken leerplichtambtenaren in gezelschap van de wethouder of gemeenteraadsleden jongeren thuis. Het gaat hierbij om jongeren die nog niet bij een vervolgopleiding staan ingeschreven.

In april is een start gemaakt met het project Overstap, onderdeel van het SchoolverlatersOffensief Stedendriehoek. In dit project worden gemaakte afspraken uitgevoerd. Bijvoorbeeld dat alle eindexamenleerlingen van het VMBO moeten doorstromen naar het vervolgonderwijs. Om dit voor elkaar te krijgen, maakten VMBO-scholen, ROC Aventus, andere MBO-instellingen en de afdelingen leerplicht van de Stedendriehoek gemeenten afspraken met elkaar. Aanleiding is de dit jaar ingevoerde verlenging van de leerplicht tot 18 jaar (kwalificatieplicht).

Landelijk wordt de regionale actieweek ondersteund door het ministerie van OCW en Ingrado, landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten. De aftrap, onder het motto Doorzettuh!, was op 4 september. In de zomermaanden van 2008
maakten 3.253 VMBO leerlingen uit de regio de overstap naar een vervolgopleiding. Van 98% was in juni al bekend welke vervolgopleiding ze na hun zomervakantie zouden volgen. Een aantal kiest ervoor over te stappen naar een Havo-4 opleiding. Van 58 leerlingen (2% van het totaal aantal leerlingen uit de regio) was in juni nog niet bekend wat zij na de zomervakantie wilden gaan doen.

In de regio Stedendriehoek zetten meer dan 50 professionals zich gezamenlijk in om voortijdig
schoolverlaten te voorkomen. Deze decanen, leerlingenadministraties, leerplichtambtenaren en ROCs zorgden er voor dat alle 3.523 VMBO-leerlingen voor 1 oktober aan een vervolgopleiding beginnen. Het project de OverStap wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning vanuit de provincies Gelderland en Overijssel.

Meer info op: www.aanvalopschooluitval.nl
www.beroepskolom-stedendriehoek.nl www.regiostedendriehoek.nl