Topshorttrack in Den Haag

08/09/2008 17:22

KNSB

Hoogland (KNSB) - Met shorttrackers uit diverse Europese toplanden aan de start belooft de Invitation Cup op 27 en 28 september in Den Haag een waar spektakel te worden. Nationale toppers als Niels Kerstholt en Annita van Doorn, winnares van de vorige editie, kunnen in deze eerste serieuze krachtmeting van het seizoen testen hoe de verhoudingen liggen.

Den Haag zal eind september twee dagen lang het decor zijn van schaatsers die schuinhangend met de hand aan het ijs door de bochten razen en een verbeten strijd van man tegen man uitvechten om als eerste over de finish te gaan. Want, dàt is shorttrack. In ritten met vier tot zes schaatsers komt het - naast conditie en schaatstechniek - aan op tactiek, behendigheid en acceleratievermogen. Het is niet altijd de sterkste of snelste rijder die wint. Vaak trekt de slimste of behendigste rijder aan het langste eind.

Voor veel Nederlandse shorttrackers is de Invitation Cup in Den Haag een echte thuiswedstrijd. Zuid-Hollandse rijders als viervoudig nationaal kampioene Liesbeth Mau Asam, Freek van der Wart, Rudy Koek, Ingmar van Riel, Sanne van Kerkhof en de Europese nummer twee, Niels Kerstholt - lid van het Haagse HVHW -, reden jarenlang hun trainingrondjes op De Uithof. De eerste editie vorig seizoen was voor de Nederlandse ploeg zeer succesvol met winst in het landenklassement voor zowel de dames als de heren.

Naast de individuele races staat ook de aflossing op het wedstrijdprogramma. Dit spectaculaire onderdeel is een estafette, waarbij een team van vier rijders 3000 meter (dames) of 5000 meter (heren) aflegt. De rijders wisselen elkaar af door middel van een duw. Door deze duw kunnen de schaatsers de topsnelheid aan elkaar doorgeven en worden er over het algemeen zeer hoge snelheden behaald.

Download voor gratis entree de flyer op knsb.nl.

Programma:

Zaterdag 10.30 - 15.00 uur, 1500 meter, voorrondes 500 meter, halve finales aflossing.

Zondag 9.00-16.00 uur, 500 meter, 1000 meter, finale aflossing






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie (