Senternovem


Nieuws

08-09-2008 | Onderzoek brengt opbrengst stadsgroen in kaart

De opbrengst van stadsparken is zo'n honderd keer groter dan het budget dat er jaarlijks voor wordt vrijgemaakt. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de rendabiliteit van parken in de Amerikaanse stad Philadelphia.
Uit diverse onderzoeken was al langer bekend dat parken en ander groen in steden allerlei positieve effecten op de omgeving hebben. Het is echter voor het eerst dat hier ook concrete bedragen aan worden gekoppeld.
Volgens het onderzoek leidde de bijdrage van groen aan betere luchtkwaliteit in Philadelphia vorig jaar tot een besparing van ruim EUR1 miljoen. De bijdrage aan waterrententie leidde tot een besparing van ruim EUR4 miljoen. De waardestijging van onroerend goed in de omgeving van parken werd becijferd op EUR470 miljoen, wat leidde tot ruim EUR12 miljoen extra opbrengst uit onroerendzaakbelasting voor de stad.
De recreatieve waarde van parken bedroeg EUR 682 miljoen. Hierbij is uitgegaan van het geld dat inwoners zich bespaarden door gratis te recreëren in parken. De opbrengst uit toerisme van buiten de stad is vastgesteld op EUR27 miljoen. De besparing op gezondheidszorg dankzij parken bedroeg in 2007 EUR47 miljoen. De voordelen van het bevorderen van gemeenschapszin werden tenslotte becijferd op EUR5,8 miljoen. Bron: De Boomkwekerij.
In Nederland geven bestuurders van gemeenten en woningcorporaties aan, dat landelijke gegevens om de beheerkosten te kunnen vergelijken met de mogelijke baten op dit moment ontbreken .CROW is daarom op dit moment bezig met het ontwikkelen de benodigde kentallen en maakt een publicatie met een overzicht van alle verschillende baten, de opbrengsten in euro's, praktijkvoorbeelden en analyses van pilotprojecten.