Leefbaar Rotterdam


zondag, september 07, 2008

Opnieuw ophef over te hoge energierekening

Leefbaar Rotterdam is helaas de enige partij in de Rotterdamse gemeenteraad die al jaren ijvert voor een lagere energierekening. In een recente brief geven diverse belangenorganisaties voor consumenten en bedrijven aan ook genoeg te hebben van de hoge kosten. De NMA zou volgens de schrijvers een onderzoek moeten doen naar de hoge tarieven.

De brief, waaraan organisaties als de Consumentenbond, MKB Nederland en Vereniging Eigen Huis hun naam verbonden hebben, gaat voornamelijk over de transportkosten die de netwerkbeheerders in rekening brengen voor energielevering. Wettelijk is vastgelegd dat op de leveringskosten door energieleveranciers geen buitensporige winsten gemaakt mogen worden. Dat gebeurt nu wel. Alle Nederlands huishoudens zouden samen ruim 1 miljard euro teveel betaald hebben. Het zijn echter niet alleen de leveringskosten waarop een flinke winst gemaakt wordt, ook de tarieven voor gas en elektriciteit zelf zijn buitensporig hoog.

Leefbaar raadslid Victor Reijkersz heeft in het verleden herhaaldelijk schriftelijke vragen gesteld over de door Eneco behaalde megawinsten. Over 2007 werd bijvoorbeeld een winst van maar liefst 416 miljoen euro winst en dat is niet alleen over de leveringskosten. De winst vloeit ongehinderd in de Provincie- en gemeentekas en is dus een verkapte belasting. Deze megawinsten zijn volgens ook in strijd met de gemeentewet. Artikel 219 van de gemeentewet verbiedt gemeenten namelijk om winst te maken op de levering van producten. De gemeente Rotterdam verschuilt zich echter achter het feit dat Eneco op papier een zelfstandig bedrijf is en dat de gemeente slechts de grootste aandeelhouder is. Hiermee handelt de gemeente misschien naar de letter van de wet, maar niet naar de geest.