Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: compensatieregeling nog beter bekend maken

LAGERE DREMPEL BIJ TREINVERTRAGINGEN

Op vraag van Minister Vervotte versoepelt de NMBS de regels voor compensatie bij vertragingen van de trein. Een goede zaak, aldus de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB).

Enkele jaren geleden kende de NMBS voor het eerst compensaties toe voor treingebruikers die met vertraging ter bestemming kwamen. De lat lag hoog: pas bij een vertraging van 2 uur kwam je in aanmerking, of bij 25 keer een vertraging van een kwartier op een half jaar tijd. De veel grotere groep die hinder ondervond van kleinere vertragingen, viel uit de mand.

Bij de nieuwe regeling ligt de lat op een uur voor een éénmalige vertraging. Voor regelmatige vertragingen ligt de lat ook lager, maar de berekening is complexer: er wordt een vergoeding gegeven voor 20 vertragingen van 15 minuten of 10 vertragingen van 30 minuten.

Uitermate gunstig is het feit dat de vertragingen nu niet meer binnen een vaste periode van 6 kalendermaanden geregistreerd moeten worden. Wel vragen we de nieuwe regeling duidelijk bekend te maken.

De BTTB raadt de treingebruikers aan vanaf de eerste vertraging de nodige statistieken bij te houden.
De Bond verwacht dat de nieuwe regeling een stimulans wordt voor de NMBS en Infrabel om zowel de stiptheid van de treinen als de aansluitingen tussen treinen onderling beter te verzorgen

08/09/2008