Gemeente Rotterdam

4-vmbo actie tijdens landelijke actieweek tegen schooluitval.

Jongeren die klaar zijn met het vmbo, maar zich nog niet hebben ingeschreven voor een vervolgopleiding, kunnen deze week bezoek verwachten van de gemeente. Tijdens de huisbezoeken bieden de ambtenaren hulp bij het (alsnog) maken van de juiste schoolkeuze. De huisbezoeken markeren het begin van de landelijke actieweek gericht tegen schooluitval.

De huisbezoeken zijn onderdeel van de Rotterdamse 4-vmbo actie. Dat is een jaarlijks terugkerende actie die gericht is op een goede overgang van jongeren van een vmbo-school naar een vervolgopleiding. Bij de meeste Rotterdamse jongeren gaat dat prima. Maar soms is er extra aandacht nodig. Sommige jongeren schrijven zich niet, te laat of dubbel in. Anderen hebben problemen of gewoon geen zin meer in school. Zonder vervolgopleiding verspelen zij echter een goede start voor hun latere loopbaan. Bovendien geldt tot 18 jaar de kwalificatieplicht. Dat houdt in dat jongeren verplicht zijn om tot hun 18e naar school te gaan, of totdat zij een diploma halen voor de havo of voor een opleiding op mbo-2 niveau.

Extra aandacht
De 4-vmbo actie is een samenwerking van het regionale verzuimmeldpunt (RMC), Leerplicht, het Rotterdamse Jongerenloket, scholen en ROC's. Al ruim vóór de zomer inventariseren gemeente en decanen gezamenlijk welke jongeren extra aandacht nodig hebben bij hun schoolovergang. Ook ontvangen alle leerlingen in 4-vmbo een brief waarin de gemeente informeert of ze al een keuze hebben gemaakt. Zo ja, dan registreert de gemeente dat. De jongeren kunnen ook aangeven of ze advies of hulp nodig hebben. In dat geval nemen medewerkers van het Jongerenloket en de ROC's contact met hen op.

Landelijke actieweek
In de week van 8 tot 12 september gaan medewerkers van het Jongerenloket en Leerplicht op bezoek bij jongeren bij wie de vervolgopleiding ondanks alle inspanningen nog steeds onduidelijk is. In andere gemeenten in de Rijnmondse regio vinden vergelijkbare campagnes plaats. De 4-vmbo actie valt samen met de landelijke actieweek 'Doorzettuh!'. Dit is een initiatief van het Ministerie van OCW en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Zij willen er samen met de regio's voor zorgen dat méér leerlingen een startkwalificatie halen. Ook zijn afspraken gemaakt om het aantal nieuwe schooluitvallers in 2012 landelijk terug te dringen tot maximaal 35.000.

Bron: Bestuursdienst, 08-09-2008