Gemeente Heerhugowaard


Week van de Alfabetisering

Van maandag 8 tot en met zaterdag 13 september 2008 vindt landelijk de Week van de Alfabetisering plaats. Dit jaar staat het thema Geletterdheid raakt ons allemaal centraal. Verschillende organisaties en instellingen organiseren in deze week activiteiten om zo laaggeletterdheid bespreekbaar te maken.

Wat is laaggeletterdheid?
Laaggeletterdheid houdt in: het niet voldoende kunnen lezen en schrijven (en vaak ook rekenen) om in redelijke mate deel te kunnen nemen aan het maatschappelijke leven en het arbeidsproces. Mensen kunnen dan bijvoorbeeld geen bijsluiter lezen, geen brief lezen van de gemeente of de woningbouwvereniging, geen vertrektijden lezen op een tabel op het station, niet hun eigen administratie doen en kunnen de kinderen niet helpen bij het huiswerk. Veel laaggeletterden schamen zich ervoor dat ze moeite hebben met lezen en schrijven. Het is belangrijk om dit taboe te doorbreken. In Nederland zijn er namelijk
1,5 miljoen mensen die in meer of mindere mate problemen hebben met lezen, schrijven en rekenen. Het doorbreken van het taboe is van essentieel belang om deze mensen te stimuleren weer terug te gaan naar school. Er zijn speciale taalcursussen voor volwassen. De ervaring leert dat het praten met andere volwassenen die in dezelfde situatie verkeren en het uitwisselen van ervaringen leidt tot opluchting (âik ben niet de enigeâ) en minder schaamte.

In de Week van de Alfabetisering zal de gemeente Heerhugowaard de eigen medewerkers wijzen op signalen hoe laaggeletterden te herkennen en hoe hen zo goed mogelijk op weg te helpen.

Wilt u beter leren lezen en schrijven?
Of kent u iemand die moeite heeft met lezen en schrijven? Er worden door heel Nederland cursussen gegeven voor mensen die:
- moeite hebben met lezen en schrijven

- willen leren hoe ze formulieren kunnen invullen
- willen leren een brief te schrijven
Als u een cursus wilt volgen, kunt u het hele jaar door beginnen. U kunt bellen met het landelijke nummer 0800 â 023 44 44. Via dit nummer wordt u in contact gebracht met een Regionaal Opleidingscentrum in de buurt.

8-9-2008