Evangelische Omroep

Dit is de Dag

Elke werkdag op Radio 1 van 10.30-12.00 uur

Uitzending maandag 8 september 2008

Presentatie: Arie Boomsma en Elsbeth Gruteke

10.30 uur - Talkshow met Bert Metz, vertrekkend vice-voorzitter van VN-klimaatcommissie IPCC, Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren en historicus Fik Meijer
* Klimaatverandering staat prominent op de maatschappelijke agenda. De grootse plannen van de Deltacommissie zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op de rapporten van het internationale klimaatpanel (IPCC). Bert Metz was tot vorige week vicevoorzitter van deze organisatie en vertelt over zijn werk, de ontvangen Nobelprijs en de dreiging van het veranderende klimaat.
* Het dumpen van rotsblokken in de Noordzee: een criminele activiteit of een noodzakelijk laatste redmiddel? Greenpeace directeur Liesbeth van Tongeren legt uit waarom de actie volgens haar verantwoord is en waarom Greenpeace door blijft gaan met actievoeren tegen de overbevissing in de Noordzee.
* In De Tijdmachine vergelijkt historicus Fik Meijer de Amerikaanse verkiezingen met de Romeinse consulsverkiezingen.

11.30 uur - Reportage: Vrijwillige brandweer onder vuur De brandweer in ons land drijft voor driekwart op de inzet van vrijwilligers. Maar juist bij de vrijwillige brandweer vallen al jaren harde klappen. De ene na de andere post moest de poort sluiten. Om hoeveel posten gaat het; hoe komt dat, en: blijft de brandbestrijding wel op peil als zoveel kazernes worden opgeheven? Daarover een reportage over een brandweerpost die met sluiting bedreigd wordt. Ook een gesprek tussen de voorzitter van de vereniging van brandweervrijwilligers en een vertegenwoordiger van de beroepsbrandweer.

Tegen twaalven: Scherp&zinnig. Stevig vraaggesprek of debat over de actualiteit van de dag.

Dichterbij de Dag.
Elke werkdag maakt een dichter, woordkunstenaar, liedjesschrijver of standup-comedian een sneldicht op de talkshow van Dit is de Dag. Vandaag: Lenze L. Bouwers
___________________________________