TROS


Hilversum, 04-09-2008
Afdeling Marketing & Communicatie

LINGO

SPECIALE LINGO OP WERELDALFABETISERINGSDAG

Op maandag 8 september zendt de TROS een speciale aflevering van LINGO uit in verband met de vierde Week van de Alfabetisering. Die dag is door UNESCO uitgeroepen tot Wereldalfabetiseringsdag. Nederland telt 1,5 miljoen laaggeletterden; mensen die zoveel moeite hebben met lezen en schrijven dat zij niet voldoende kunnen functioneren in de maatschappij.

In deze aflevering spelen twee bijzondere duo's het bekende taalspel. De duo's bestaan uit een televisiepresentator en een Alfabetiseringsambassadeur (ex-laaggeletterde). Dit is bijzonder, want tot voor kort hadden deze spelers zelf nog veel moeite met lezen en schrijven. Zij zetten zich nu in om aaggeletterden over de drempel te krijgen en een cursus lezen en schrijven te gaan volgen.

Team 1 bestaat uit NPS-presentatrice Dieuwertje Blok en Ton Grooteman. Ton is 54 jaar oud. Hij werkt al bijna 25 jaar als vrachtwagenchauffeur. Ton leerde pas op latere leeftijd schrijven en vindt het een verrijking van zijn leven. Hij zet zich al weer enkele jaren in als Alfabetiseringsambassadeur van het Horizoncollege in Alkmaar. Dieuwertje en Ton nemen het op tegen AVRO-presentator Sipke Jan Bousema en Hendrik de Kubber. Hendrik is 30 en ging op zijn 26e terug naar school omdat zijn omgeving hem erop wees dat hij niet zo goed kon schrijven. Sipke Jan: "Laaggeletterd of niet, als je eenmaal achter de Lingo-tafel staat is het ongelooflijk lastig. Op dat moment verlangde ik wel terug naar de vijfletterwoorden. Gelukkig had ik hulp van Hendrik. Ik vind het ongelooflijk moedig dat hij zo vrij over zijn laaggeletterdheid praat. Ik hoop dat we door deze uitzending nog meer mensen stimuleren om een cursus lezen en schrijven te gaan volgen."

De presentatie van LINGO is in handen van Lucille Werner.

www.tros.nl/lingo

035-6715202, pers@tros.nl, Rebecca van 't Velt (06-30857585).