Raad van State


maandag 8 september 2008
Zitting over de vergunning die de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft verleend aan Nuon Power Generation voor het lozen van afvalwater in de Adenhaven, Ashaven, Jan van Riebeeckhaven, het koelwaterkanaal en het kortsluitkanaal in Amsterdam. Dit afvalwater is afkomstig van de centrale "Hemweg" aan de Petroleumhavenweg in Amsterdam. De stichting Natuur en Milieu en de Milieufederatie Noord-Holland zijn het niet eens met deze vergunning. Zij vinden onder meer dat er alternatieven moeten worden gevonden voor het hergebruik van restwarmte, die vrijkomt bij het koelen van de centrale. Nu wordt er nog te veel warm water geloosd, aldus de stichting en de milieufederatie. Verder vinden zij dat in de vergunning had moeten worden voorgeschreven dat Nuon onderzoek moet doen naar de hoeveelheid metalen die in het afvalwater wordt geloosd. (zaaknummer 200707747/1)

13.30 uur

Zitting over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Overijssel, waarbij de milieuvergunningen uit 1980 en 1986 van Mefigro Gendt B.V. aan de Polder in Gendt zijn gewijzigd. Het gaat om een terugwinbedrijf voor non-ferrometalen. In het bedrijf worden onder meer auto- en vliegtuigonderdelen gesloopt, gesneden en gesmolten. Verder wint het bedrijf non-ferro- en ferrometalen terug uit remblokken door middel van verhitting. Het provinciebestuur heeft besloten dat beide vergunningen op 31 december van dit jaar aflopen. Het college wil dat Mefigro één nieuwe vergunning aanvraagt voor het hele bedrijf, zodat hij de activiteiten van het bedrijf opnieuw kan beoordelen. Dit doet de provincie om de tien jaar namelijk ook bij andere afvalverwerkende bedrijven in Gelderland. Mefigro vindt dat niet de provincie, maar de gemeente bevoegd is om de vergunningen te wijzigen. Verder vindt het bedrijf dat er geen einddatum aan de vergunningen had mogen worden verbonden gelet op de relevante regelgeving voor afvalbedrijven. (zaaknummer 200708275/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.