Ingezonden persbericht


WEER CHAMPAGNE VOOR LAURENS VANTHOOR OP EUROSPEEDWAY LAUSITZ

KLETTWITZ, 08 SEPTEMBER 2008 ­ Laurens Vanthoor heeft afgelopen weekend op de Eurospeedway Lausitz voor de zesde keer de champagnefles mogen ontkurken. Tijdens de zevende ronde om de ATS Formel 3 Cup, reed de 17-jarige Belgische coureur op zaterdag naar een welverdiende tweede plaats. Op zondag was de Van Amersfoort Racing-coureur minder fortuinlijk. Na een misstap in de warm-up sessie werd Vanthoor vijf plaatsen teruggezet in de startopstelling voor de afsluitende manche. In de race kon de snelle debutant daarna niet meer zijn draai vinden en eindigde het weekend op Duitse bodem derhalve op de 11e positie.

VRIJE TRAININGEN EN KWALIFICATIE
Hoewel Vanthoor in het voorseizoen al een keer getest had op de Eurospeedway Lausitz, had het aanstormende Belgische talent tot afgelopen weekend nog geen racekilometers gemaakt op de 3,442 kilometer lange baan. De drie vrije trainingen op vrijdag, benutte hij dan ook dankbaar om ervaring op te doen en een geschikte set-up voor zijn door Volkswagen aangedreven Formule 3 bolide te vinden. Nadat Vanthoor de eerste, door regen geteisterde, sessie voornamelijk had aangewend om baankennis op te doen, verraste hij in de tweede en derde sessie vriend en vijand door tweemaal in de top 3 te eindigen.

Ook in de dubbele kwalificatiesessie op zaterdagochtend bleef Vanthoor zich verbeteren. Ondanks dat hij in het tweede deel van deze tijdtraining gehinderd werd door een `rode vlagsituatie', veroverde Vanthoor respectievelijk de tweede en derde startplek voor de races op zaterdag- en zondagmiddag.

RACE 01 / WARM-UP / RACE 02
Hoewel de temperatuur op de Eurospeedway Lausitz op zaterdagmiddag tropische waarden bereikte (32° Celsius), hield Vanthoor bij de start zijn hoofd juist koel. Vanaf de tweede positie sloot hij aan achter polesitter Frédéric Vervisch om vervolgens samen een gat te creëren naar de achterblijvende rijders. Een spin van een andere rijder zorgde niet veel later voor een neutralisatie van de wedstrijd. Toen de safety-car eenmaal weer het veld geruimd had, herhaalde het zelfde beeld van de race zich; Vervisch en Vanthoor liepen samen uit op de overige 22 rijders. Aan het einde van de race verloor Vanthoor enigszins de aansluiting met zijn landgenoot én kampioenschapleider nadat hij een terugschakelfoutje had gemaakt in de eerste bocht. Zijn tweede positie kwam tot het vallen van de vlag echter nooit in gevaar, waarna Vanthoor voor de zesde keer dit seizoen het podium mocht beklimmen.

Nadat het circuit van zaterdag- op zondagnacht was overvallen door een regenbui, werd de warm-up sessie op zondagochtend op een natte baan verreden. Terwijl er gedurende de sessie een gele vlag hing in de laatste sector, verslikte Vanthoor zich bij het aanremmen van de voorlaatste bocht, waarna hij even van de baan gleed. Na afloop van de sessie werd Vanthoor door de wedstrijdleiding voor dit incident bestraft daar men hem verweet niet rustig genoeg gereden te hebben. Op de startopstelling voor de afsluitende race werd Vanthoor vijf plaatsen terug gezet.

Vanaf de achtste gridpositie was Vanthoor op zondagmiddag dan ook erg gebrand op sportieve revanche. Het bleek echter niet zijn dag. Na een prima start werkte hij zich in de openingsfase ras op naar de zesde positie. Omdat twee andere rijders in deze hectische fase met elkaar in aanraking waren gekomen, besloten de organisatoren voor de tweede maal het weekend de safety-car in te schakelen. Wanneer de wedstrijdleiding de race twee ronden later weer vrij gaf, kruiste Vanthoor tegelijkertijd met zijn voorligger de start/finish streep. Conform de reglementen werd Vanthoor hiervoor bestraft met een drive-through penalty, welke hem ver terugwierp in het veld. Vanthoor gaf zich echter niet gewonnen en reed zich met het mes tussen de tanden toch nog terug naar de elfde plaats.

LAURENS VANTHOOR: "Ik heb een beetje `mixed feelings' over dit weekend. Enerzijds ben ik er erg trots op dat ik op weer een nieuwe baan direct zo goed mee kon komen en op het podium wist te finishen. Dat is goed voor mijn kampioenschap. Aan de andere kant ben ik teleurgesteld dat ik zondag zelf twee kleine foutjes heb gemaakt die flinke gevolgen hadden voor mijn eindresultaat. In de tussenstand om het kampioenschap is gelukkig niets verloren. Met nog vier races te gaan sta ik nog steeds vijfde in het kampioenschap met 53 punten. Theoretisch kan ik nog steeds een grote sprong voorwaarts maken. Dat is dan ook het doel voor onze volgende races op de Sachsenring op 20 en 21 september!"

UITSLAG RACE 01 ATS FORMEL 3 CUP ­ EUROSPEEDWAY LAUSITZ, 06 SEPTEMBER 2008


01. Frédéric Vervisch (BEL), Jo Zeller Racing, 19 ronden, 25:56.323
02. Laurens Vanthoor (BEL), Van Amersfoort Racing, + 08.266s
03. Matteo Chinosi (ITA), Ombra Racing, + 16.602s

UITSLAG RACE 02 ATS FORMEL 3 CUP ­ EUROSPEEDWAY LAUSITZ, 07 SEPTEMBER 2008


01. Frédéric Vervisch (BEL), Jo Zeller Racing, 19 ronden, 26:04.574
02. Sebastian Saavedra (COL), HS Technik, + 02.572s
03. Johnny Cecotto (VEN), HS Technik, + 04.987s 11. Laurens Vanthoor (BEL), Van Amersfoort Racing, + 43.754s

Nieuws en foto's worden aangeboden door INSIGHT F1 MOTORSPORT REPORT. Bezoek voor meer informatie en fotografisch materiaal www.laurensvanthoor.be. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (+ 31 652 056 637 / media@insightf1.com).


---- --