Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

s-Hertogenbosch / Cardiff 8 september 2008

LEMNIS LIGHTING EN G24i GAAN SAMENWERKEN BIJ DE PRODUCTIE VAN

LED-VERLICHTING OP ZONNE-ENERGIE

Nieuwe verlichtingsmogelijkheden voor zowel ontwikkelingslanden zonder elektriciteitsnet als ontwikkelde landen

De ontwikkeling van een nieuwe generatie geavanceerde, duurzame verlichting is een stap dichterbij gekomen door de krachtenbundeling van twee toonaangevende ondernemingen in zonne-energie en LED verlichting.

De Wereldbank bekroonde onlangs het Nederlandse Lemnis Lighting en het Britse G24 Innovations (G24i) met een prijs van $200,000 voor de ontwikkeling van de LED-lamp op zonne-energie in het kader van het Lighting Africa programma. Naar aanleiding van dit succes hebben de bedrijven besloten om op grotere schaal te gaan samenwerken.

Producent van dunne film zonnecellen (Dye-Sensitized Thin Film) G24 Innovations en LED-verlichting producent Lemnis Lighting hebben aangekondigd dat zij zullen gaan samenwerken om een reeks van geavanceerde, op zonne-energie gedreven LED verlichtingsproducten te ontwikkelen bedoeld voor zowel de geïndustrialiseerde wereld als ontwikkelingslanden.

De nieuwe lampen kunnen zichzelf opladen in verschillende lichtsituaties,ook wanneer er weinig licht is of bewolking. De LEDs gebruiken minder energie dan spaarlampen en kennen niet de afval of recyclingproblemen waarmee spaarlampen kampen. De samenwerking zal zich in eerste instantie richten op 3 gebieden:

Kerosine verlichting in ontwikkelingslanden: ieder jaar wordt ruim 23 miljard euro uitgegeven aan verlichting met kerosine, met als gevolg 1,6 miljoen doden door het inhaleren van kerosine en 2,.5 kg vrijkomende CO2 per verbrande liter kerosine. De nieuwe lamp van G24i en Lemnis kent deze gevaren niet aangezien het een hooggekwalificeerde, duurzame en veilige vorm van verlichting is.

Verlichting binnenshuis in de geïndustrialiseerde wereld: De nieuwe G24i Lemnis LED-tafellamp geeft, eenmaal opgeladen, 10 uur licht en kan tevens dienen als telefoonoplader. De LED-lamp is bedoeld voor gebruik los van het stroomnet en gebruikt 90% minder energie dan een gloeilamp en gaat 50 keer langer mee.

Straatverlichting wereldwijd: De nieuw ontwikkelde LED- straatverlichting van G24i en Lemnis Lighting kan overal ter wereld geïnstalleerd worden, inclusief in gebieden die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten.

Robert Hertzberg voorzitter van G24i: Het is een ideaal samenwerkingsverband voor G24 Innovations. Net zoals wij, opereert Lemnis in de voorste linies van hun markt en lopen zij voorop in de ontwikkeling van een nieuwe generatie technologieën. Onze nieuwe LED lamp, gedreven door zonne-energie, zal een belangrijk verschil maken voor de manier waarop mensen leven, doordat zij een lichtbron levert die niet alleen milieuvriendelijker is, maar ook beter.

Frans Otten, voorzitter van Lemnis Lighting voegt toe: Deze lichtconcepten zijn juist ontworpen om de problemen en inefficiëntie van de huidige verlichting op te lossen. Zij zijn niet milieuvervuilend en bruikbaar in verschillende situaties en markten. De mondiale verlichtingsmarkt is gigantisch, dus wij verwachten dat onze producten een enorme impact zullen hebben op het terugdringen van de CO2 uitstoot die veroorzaakt wordt door traditionele verlichting. Wij zijn er trots op dat we met G24i kunnen samenwerken om de off-grid (buiten het stroomnet) markt op te gaan met onze door zonne-energie gedreven LED verlichting.

G24 Innovations

G24 Innovations (G24i) is gevestigd in Groot-Brittannië, en brengt als eerste ter wereld dunne film zonnecellen ( Dye-Sensitized Thin Film) op de markt als alternatief voor de traditionele siliconen zonnecellen.

Dye-Sensitized Thin Film zonnecellen zijn uniek omdat ze extreem licht zijn, lang mee gaan en elektriciteit produceren in lichtarme en binnenhuis situaties. Om die reden zijn G24i s geavanceerde zonnecellen perfect om mobiele elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, camera s en draagbare Led lampen van energie te voorzien.

Op grotere schaal kunnen G24i s flexibele dunne film zonnecellen worden geïntegreerd in kleding, tenten, elektronische advertenties en werken zij goed in inpandige fotovoltaische systemen.

Voor meer informatie: www.g24i.com.

Lemnis Lighting

Lemnis Lighting, een dochteronderneming van Tendris Holding, is opgericht in 2005 door twee achterkleinzonen van Anton Philips, en is gevestigd in s-Hertogenbosch en San Francisco . Met efficiënt energiegebruik als missie brengt Lemnis LED verlichting de toekomst in de licht technologie in huizen, kantoren en steden met een significante reductie van CO2 uitstoot als resultaat.

Voor meer informatie: www.lemnislighting.com.


---

Noot voor de redactie (