Gemeente Delft

Gebiedsvisie Delftse Hout stelt behoud en versterking centraal

Burgemeester en wethouders van Delft hebben de gebiedsvisie Delftse Hout voor verdere besluitvorming aangeboden aan de gemeenteraad. De gebiedsvisie is tot stand gekomen in samenspraak met een groot aantal betrokkenen en op basis van diverse onderzoeken en enquêtes. Wethouder Anne Koning beschouwt de gebiedsvisie als een goed instrument voor behoud en versterking van dit belangrijke recreatie- en natuurgebied.

Het recreatie- en natuurgebied de Delftse Hout beslaat ruim 400 hectare en vormt voor een groot deel de noordoostelijke grens van de gemeente Delft. Het gebied wordt intensief gebruikt door bewoners van Delft en de omliggende gemeenten.

Voor Delft is het gebied van grote waarde vanwege de grote variëteit aan flora en fauna en voor sport en recreatie. Omdat de gemeente het belangrijk vindt dat dit zo blijft, wordt daar vanuit het gebiedsprogramma Delftse Hout aan gewerkt, zowel voor de korte termijn als de lange termijn.

Met het vaststellen van de gebiedsvisie beschikt de gemeente opnieuw over een kompas voor de toekomst; een afwegingskader voor (ruimtelijke) ontwikkelingen en veranderingen in het gebied. Het is geen eindplan, maar een kader dat richting geeft.

Het college ziet Delftse Hout nadrukkelijk als onderdeel van een groter recreatiegebied, dat zich uitstrekt tot en met Zoetermeer. De relaties met dit omliggende gebied moeten in de toekomst dan ook veel aandacht krijgen. Delftse Hout wordt in de gebiedsvisie beschouwd als een echt stadspark, waarin volop ruimte wordt geboden aan natuur en recreatie. Het college wil het openbare karakter van het gebied meer nadruk geven door het aantal afgesloten, of geprivatiseerde terreinen te verminderen. De kwaliteit en bruikbaarheid van het water moeten worden vergroot.

In Delftse Hout zal veel hetzelfde blijven, maar wel worden verbeterd. Verbeteringen zijn mogelijk in de verbindingen met de Delftse woonwijken, de noord-zuidverbindingen in het gebied en de parkeervoorzieningen meer aan de randen. Ook geeft de gebiedsvisie aan dat de aantrekkelijkheid van Delftse Hout groter kan worden als er een goed onderscheid komt tussen verschillende clusters in het gebied met elk een eigen sfeer, inrichting en gebruik.

Op basis van het vergezicht dat in de gebiedsvisie Delftse Hout wordt geschetst, kunnen deze en andere verbeteringen in de vorm van vervolgstappen verder worden ontwikkeld. Ook daarbij wil de gemeente graag gebruik maken van de inbreng van betrokken Delftenaren.

De gebiedsvisie Delftse Hout zal worden besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening van 18 september. Wie kennis wil nemen van de gebiedsvisie kan deze downloaden via www.gemeentedelft.info/delftsehout



Gemeente Delft