CNV 'diep bezorgd' over gastouderopvang

08/09/2008 09:04

CNV Vakcentrale

De CNV Vakcentrale reageert geschokt op de cijfers van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang. Vanmorgen kwam dat platform naar buiten met een onderzoek waaruit blijkt dat veel ouders denken dat ze minder gaan werken als wordt bezuinigd op gastopvang. Bijna één op de vijf gezinnen zegt dat ouders zelfs helemaal stoppen.

'Als ook maar half waar is wat uit het onderzoek van het platform komt, dan is dat beroerd nieuws voor Nederland', zegt CNV-voorzitter René Paas. 'We kunnen zoveel arbeidskrachten doodgewoon niet missen.' Paas roept het kabinet op om nog eens heel goed na te denken over de versobering van de gastouderopvang die in 2010 in zou gaan. 'Keuzevrijheid voor ouders is belangrijk', aldus Paas. 'Kinderopvang lijkt een probleem. Maar het is het begin van een oplossing. Elk opgevangen kind staat voor een werkende ouder. Die draagt bij aan de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Aan de zorg of aan het onderwijs. En aan de belasting waaruit we de subsidies betalen. Er is één probleem: de kost gaat voor de baat uit.'

Gastouderopvang is de snelst groeiende vorm van kinderopvang. Bijna veertig procent van de ondervraagde ouders met jonge kinderen is juist door gebruik van gastouderopvang in de afgelopen twee jaar meer gaan werken. 'We roepen het kabinet met klem op om zich het komende jaar te bezinnen. Kinderopvang is geen boekhoudprobleem, en veel meer dan budgetten en bezuinigen', aldus Paas.





http://www.cnv.nl

http://www.cnv.nl