Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Transportbedrijven verwachten dat de echte klap nog moet komen

Ruim één op de drie transportbedrijven wordt getroffen door negatieve effecten kredietcrisis

Amsterdam, 8 september 2008 - Terwijl ruim één op de drie bedrijven in de internationale transportsector nu al negatieve effecten van de kredietcrisis ondervindt, verwacht bijna de helft dat de echte klap nog volgt. Dat blijkt uit een onderzoek dat Atradius - één van de grootste kredietverzekeraars ter wereld - onder ruim 2.500 bedrijven in Europa, Noord-Amerika en Australië heeft verricht. Zo wordt de internationale transportsector getroffen door stijgende energieprijzen, dalende bestedingen en door de negatieve gevolgen van wanbetaling. Ook in de Nederlandse transportbranche zijn de gevolgen tastbaar en steeg het aantal faillissementen in het tweede kwartaal van 2008 met bijna 15 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007. De stijging is een stuk sterker dan in andere sectoren. Transportbedrijven treffen weinig maatregelen om zich tegen deze risico's te beschermen. Zo heeft slechts één op de drie transportbedrijven zich hiertegen verzekerd.

In het onderzoek geven bedrijven actief in 14 sectoren in 14 verschillende landen hun mening over de effecten van de kredietcrisis voor de wereldeconomie. Hoewel de transportsector minder direct blootstaat aan de gevolgen van crisis in de financiële sector neemt de zorg over de wereldwijde groeivertraging toe. Zo leggen hoge brandstofprijzen en een hoge inflatie een zware last op de schouders van de internationale transportsector. Die stijgende kosten kunnen maar moeilijk worden doorbelast aan de klanten van transportbedrijven onder meer vanwege de zware concurrentie in de sector. Bovendien verwachten ruim zes op de tien transportbedrijven op korte termijn een inkrimping van de internationale economie, waardoor het volume van het goederenvervoer minder sterk zal stijgen. Ook in de Nederlandse sector zijn de gevolgen tastbaar. Zo steeg het aantal faillissementen in de transportsector - vervoer, opslag en communicatie - van 68 in het tweede kwartaal van 2007 naar 78 in het tweede kwartaal van 2008: een stijging met 14,7 procent. In het eerste halfjaar van 2007 bedroeg het aantal bedrijfssluitingen 119. In dezelfde periode in 2008 sloten 126 bedrijven de deuren, een toename van 5,9 procent.

"Transport is één van de sectoren die als eerste merkt dat de economie minder goed presteert. Enerzijds zorgt minder consumptie voor een kleinere vraag naar transport. Ook worden transporteurs geconfronteerd met afnemers die onder druk staan en daardoor de betalingstermijnen oprekken of hun betalingsverplichtingen zelfs helemaal niet nakomen", licht Bert Bruning, directeur van Atradius Nederland, toe. "Hierdoor treedt al snel een sneeuwbaleffect op: een tendens die zich naar verwachting in de komende periode - met name onder middelgrote bedrijven - zal voortzetten. Terwijl grote ondernemingen voldoende vet op de botten hebben om het hoofd boven water te houden en eigen rijders een tandje harder werken, hebben vooral de middenmoters moeite om deze ontwikkelingen het hoofd te bieden."

De negatieve effecten van de kredietcrisis op de wereldeconomie zijn volgens Atradius al sinds het laatste kwartaal van 2007 zichtbaar. Zo verlengen inkopers hun betalingstermijnen in een poging hun groei te consolideren en hun positie in de zeer competitieve markt te versterken. ''Tegelijkertijd betalen afnemers later, en maken ze zo meer gebruik van het relatief goedkope leverancierskrediet dat de transportbedrijven net zoals alle bedrijven geven. Een beetje, of meer, later betalen vermindert de druk op het steeds duurdere bankkrediet ", benadrukt Bruning. "De kredietcrisis beïnvloedt de groei en rentabiliteit van bedrijven in vrijwel alle markten. In de transportsector worden vooral de toeristische en automotive branche getroffen, onder meer doordat klanten orders uitstellen. De Nederlandse transportbranche is hierop geen uitzondering. Daarnaast hebben stijgende kosten, strenge financieringsvoorwaarden en het groeiend aantal wanbetalingen ingrijpende gevolgen voor de bedrijfsprestaties. Het is cruciaal dat bedrijven zich hiervan bewust zijn en maatregelen treffen om zich tegen deze risico's te beschermen."

Het onderzoek 'The Global Credit Crisis: is the worst yet to come?' is beschikbaar via: http://global.atradius.com/creditmanagementknowledge/publications/latestreleases.html

Over Atradius

Atradius is een vooraanstaande kredietverzekeraar met premie-inkomsten van 1,8 miljard euro per jaar en een mondiaal marktaandeel van 31 procent. Het bedrijf verzekert jaarlijks handel tegen het risico van wanbetaling en biedt tal van producten, variërend van kredietverzekeringen tot incasso. Met 4.000 medewerkers en meer dan 160 kantoren in 40 landen, heeft Atradius toegang tot kredietinformatie van meer dan 52 miljoen ondernemingen op basis waarvan 22.000 kredietlimietbeslissingen per dag genomen worden. Atradius heeft een A rating (vooruitzicht stabiel) van Standard & Poor's en A2 (vooruitzicht stabiel) van Moody's.

Noot aan de redactie (