Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

8 september 2008

Fietsen door het frontlandschap van de Ieperboog

TIENDE THEMAFIETSTOCHT

IN WEST-VLAANDEREN

In Ieper is de tiende themafietstocht in West-Vlaanderen voorgesteld. In samenwerking met het In Flanders Fields Museum realiseerde Westtoer de uitgave 'Ieperboog'. Voor deze tiende uitgave hanteerde men een uniek concept: door middel van luchtfoto's wordt het verband gelegd tussen het hedendaagse landschap en de historische feiten uit de Eerste Wereldoorlog.

Themafietstochten maken gebruik van de bewegwijzering met knooppunten van het fietsnetwerk. In West-Vlaanderen telt dit netwerk ondertussen meer dan 2.500 kilometer fietswegen en 600 knooppunten. Naast het recreatieve luik biedt een thematische fietstocht diepgaande informatie rond een specifiek onderwerp in een bepaalde regio. De wegbeschrijving wordt vermeld in de tekst en op de uitklapbare kaart. Eventuele afwijkingen van het fietsnetwerk worden duidelijk aangestipt.

16 sites uit de Eerste Wereldoorlog

Eind november 1914 loopt de Duitse aanval in het Ieperse vast. Het front valt stil. Op en langs de heuvelkam ten zuiden en ten oosten van Ieper graven Duitsers, Fransen en soldaten van het Gemenebest zich in op wandelafstand van elkaar. Hierbij bewijzen landschappelijke elementen zoals hagen, bomenrijen, beekvalleien en heuvels al vlug hun strategische belang. De stellingenoorlog begint en de 'Ypres Salient', de onbreekbare frontboog omheen de stad, is een feit.

De themafietstocht Ieperboog verkent de 'Salient' in wijzerzin en linkt het huidige landschap met zijn reliëf aan de historische gebeurtenissen en frontbewegingen door luchtfoto's uit W.O.I te vergelijken met hedendaagse. De route is 36 km lang en start op de Grote Markt van Ieper. Voor een meerdaagse tocht kan het traject opgedeeld worden in een noordelijke lus (21 km) en een zuidelijke lus (23 km). Er worden immers niet minder dan 16 sites uit de Eerste Wereldoorlog besproken.

Tien thema's

West-Vlaanderen telt tien themafietstochten. Voor elk traject werd een uitgebreide brochure samengesteld. Eerder in de reeks zijn drie tochten in het Brugse Ommeland gepresenteerd: 'Fietsen tussen weidevogels en vriezeganzen', 'Forten en dijken tussen Brugge en Damme', 'Buitengoed, zomerverblijven van de Brugse elite'. De 'Vlastocht' is het thematisch fietstraject in de Leiestreek. Voor de Westhoek zijn al zes thematische fietstochten gerealiseerd: 'Fietsen tussen otter en zeehond', de 'Graanroute', 'De Mijnenslag van 1917', 'Nooit meer oorlog', 'De POProute, fietsen achter het front' en nu dus 'De Ieperboog'.

De themafietstocht 'Ieperboog' is een initiatief van Westtoer apb, de Stad Ieper en het In Flanders Fields Museum en werd gerealiseerd met de steun van de Provincie West-Vlaanderen.

Praktisch

Van de themafietstocht is een uitgebreide brochure in pocketformaat uitgegeven. Naast tekst en foto's werd tevens een overzichtelijke, uitklapbare kaart met de route opgenomen. De brochure kost 3,00 ¤ en is onder andere beschikbaar op de volgende plaatsen:


* Westtoer apb, T 050 30 50 00, info@westtoer.be, www.toerismewesthoek.be, www.fietsen-wandelen.be


* Bezoekerscentrum voor Ieper en De Westhoek, Grote Markt 34, 8900 Ieper, T 057 23 92 20, toerisme@ieper.be, www.ieper.be


* Bezoekerscentrum De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper)
* T 057 23 08 40, bc.palingbeek@west-vlaanderen.be www.west-vlaanderen.be/bezoekerscentra


* Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis, T 0800 20 021, provincie@west-vlaanderen.be

Attn. Redactie: in bijlage foto themaroutes. Voor extra rechtenvrije illustraties of exemplaar van de themafietsroute: contacteer Nele Desloovere, tel.: 050/30 55 17 E-mail: Nele.desloovere@westtoer.be.