Partij van de Arbeid

Den Haag, 8 september 2008

Vragen lid Blom (PvdA) aan de staatssecretaris van Europese Zaken

over het opschorten van de maandelijkse vergadering van het Europees parlement te Straatsburg als gevolg van het instorten van het dak van het vergadergebouw.


1. Bent u op de hoogte van de instorting van (een deel van) het dak van het pas negen jaar oude vergadergebouw van het Europees parlement te Straatsburg?


2. Heeft u ook kennis genomen van het ANP-bericht van 3 september jl. dat er in het dak van het vergadergebouw nog meer scheuren en zwakke plekken zijn ontdekt?


3. Deelt u de mening dat dit een goed moment kan zijn om de maandelijkse verhuizing naar Straatsburg en de geschatte kosten van ¤ 200 miljoen in Europees verband ter sprake te brengen?


4. Kunt u aangeven, nu de vergaderingen in de Franse stad Straatsburg zijn verplicht op grond van het EU-verdrag en de Franse regering weigert dit op te geven, wegens het prestige en de inkomsten voor de hotels en restaurants in Straatsburg, de verplaatsing van de vergaderingen aanleiding geeft voor het compenseren van het verlies aan prestige en inkomsten? En zo ja, voor wiens rekening komen deze extra lasten?


5. Vormt de verplaatsing van de vergadering naar Brussel als gevolg van het instorten van het dak en de vele positieve reacties van de Europarlementariërs op dat besluit voor u aanleiding om in Europees verband wederom de discussie met de Franse regering aan te gaan Straatsburg als vergaderplaats te schrappen?


6. Is het waar, zoals het ANP bericht stelt, dat de garantietermijn van de bouwer eind dit jaar afloopt? Betekent dit dat herstel van het gebouw geen extra kosten brengt voor de EU-landen? En zo nee, voor wiens rekening komen dan de kosten voor het herstel van het dak van het gebouw?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl