E-learning professionaliseert kinderopvang


HILVERSUM, 20080908 -- Voor medewerkers in de kinderopvang heeft het bedrijf E-school in samenwerking met kinderopvangorganisaties e-learning ontwikkeld. Onderwijskundig bureau TinQwise uit Hilversum was verantwoordelijk voor de uitvoering.

Waarom e-learning?
E-learning is nieuw in de kinderopvang. Dit specifieke e-learning project richt zich op pedagogisch medewerkers om de theorie toe te passen in de praktijk. Centraal staan de vier pedagogische doelen van Riksen-Walraven en de wet- en regelgeving van het nieuwe convenant Kwaliteit Kinderopvang.

Achtergrond
Kritische ouders eisen een solide onderbouwing op prangende vragen over de opvang van hun kind. Van pedagogisch medewerkers wordt verwacht dat zij een pasklaar antwoord hebben. Toch blijkt in de praktijk dat het bij pedagogisch medewerkers niet schort aan de opvangkwaliteiten, maar juist aan dit element: de onderbouwing waar de ouder op zit te wachten.

Voor de huidige medewerkers in de kinderopvang zijn wettelijke eisen vaak nieuw en on(voldoende) bekend. Bovendien ontbreekt passend en aansprekend bijscholingsmateriaal. Om het materiaal bruikbaar te maken op de werkvloer is e-learning een succesvolle oplossing gebleken.

Inhoud e-learning modulen
In vijf e-learningmodulen, praktijkopdrachten, toetsen en een bibliotheek wordt aan de belangrijkste kwaliteitseisen voor de kinderopvang aandacht geschonken. De cursus is zowel geschikt voor nieuwe als ervaren medewerkers en leidinggevenden. De e-learningmodulen staan niet op zichzelf. Ze kunnen naast bestaande trainingen gebruikt worden.

Inmiddels is de e-learning bij verschillende organisaties geïmplementeerd en wordt ervaring opgedaan. Alle kinderopvangorganisaties kunnen via een abonnement deelnemen aan deze opleiding. De verwachting is dat bij voldoende belangstelling de onderwerpen verder uitgebreid worden.

Het project is tot stand gekomen met behulp van een subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Opdrachtgever was Partou. De projectleiding was in handen van het adviesbureau Vyvoj. De e-learning inbreng kwam van TinQwise, die verantwoordelijk was voor didactiek, vormgeving en techniek.

Andere betrokken zijn: Stichting Kinderopvang Hilversum (SKH), Saartje Kinderopvang, SKON kinderopvang, NJi, SWK Groep, NulVier, MOgroep, AbvaKabo en de Universiteit van Amsterdam.

E-school
E- school kinderopvang is onderdeel van Vyvoj Holding. Het bureau doet zowel onderzoek als projectmanagement in kinderopvang, onderwijs en zorg. Daarnaast brengt E-school verschillende opleidingsmodules op de markt waaronder onderwerpen als ehbo, communiceren met ouders en risico inventarisatie. Zie ook www.vyvoj.nl.

TinQwise
TinQwise is een onderwijskundig bureau dat 'e-learning' op maat maakt en organisaties helpt bij het opleiden van mensen. Behalve voor de kinderopvang werkt TinQwise voor klanten als KLM, Energiesecor, DPWorld, ING Group, ABNAMRO en Schiphol. Zie ook www.tinqwise.nl.

Links
Zie voor demo www.e-schoolkinderopvang.nl klik dan op demo.

Vergelijkbaar project wat door E-school en TinQwise is gerealiseerd, zie www.gastouderacademie.nl.





Ingezonden persbericht