Ingezonden persbericht


Gay Africa

Bioscoop Het Ketelhuis te Amsterdam, 8 september van 18:00

Veel Afrikanen zien homoseksualiteit als iets dat uit het Westen komt, een zeer on-Afrikaanse drift. In veel Afrikaanse landen is seksueel contact met een partner van hetzelfde geslacht dan ook een taboe en vaak nog zwaar strafbaar. Afgelopen juni heeft de President van Gambia zelfs voorgesteld homoseksuelen die het land niet vrijwillig verlaten te laten onthoofden. 'Gambia is een land van gelovigen, zondige en immorele praktijken zoals homoseksualiteit zullen in dit land niet worden gedoogd', aldus het staatshoofd.

Daarom organiseert Africa in the Picture elk jaar Gay Africa. Een avond lang een unieke focus op homoseksualiteit in Afrika; over de strijd, de liefdes en de angsten van homo´s en lesbo´s in Afrika en elders in zwarte gemeenschappen.

Met onder andere de film Society - naar de gelijknamige serie - uit Zuid Afrika waarbij Beth en Thuli al lang een intieme lesbische relatie hebben maar zich nog steeds voordoen als huisgenoten. Vooral Beth heeft moeite met zich te profileren als lesbisch. De film is dan ook heel intens over de onderwerpen liefde, relaties, façades en coming out.

Ook is de serie After Nine te zien, deze Zuid Afrikaanse tv-serie hield miljoenen aan de buis gekluisterd. Het was de eerste keer in Zuid Afrika dat er een serie getoond werd op nationale televisie over een liefdesaffaire tussen twee mannen. China en Hector raken steeds meer verstrikt in leugens, geheimen, intriges en familieruzies. Uiteindelijk staan ze voor de keuze om ook in het daglicht hun liefde te delen en niet alleen in de avond na 9.

Kijk voor alle Gay en Lesbian films hier.

Debat Geheime Liefdesaffaires

Bioscoop Het Ketelhuis te Amsterdam, 20:00

Africa in the Picture laat films over moeilijke onderwerpen zien en maakt het ook bespreekbaar. In het debat Geheime Liefdesaffaires vertellen diverse organisaties en panelleden over hun ervaringen met homoseksuele en lesbische relaties bij Afrikanen, Antillianen en Surinamers. Voorafgaand aan het debat worden de korte films 7 Years, Night Star (zie foto) en Africa's Illegal Love vertoond. Het debat wordt geleid door Sybilla Claus, Afrika redacteur bij het dagblad Trouw.

P.O.Box 16404
1001 RM Amsterdam
T: 0031(0)206227151
F: 0031(0)206271544
E: festival@aitp.nl