Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Succesvolle relatiedag WarmCO2

Financiers, accountants, tuinbouwspecialisten en tuinders brengen bedrijfsbezoek aan Yara Sluiskil

Terneuzen, 8 september 2008 WarmCO2 , het project in Terneuzen waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw, ontving financiers, accountants, adviseurs en tuinbouwspecialisten tijdens een relatiedag op het stadhuis van Terneuzen. De dag was speciaal georganiseerd voor adviseurs van tuinders die zich vestigen in het nieuwe glastuinbouwgebied bij Terneuzen of hiervoor verregaande interesse hebben. In de middag brachten meer dan vijftig deelnemers een bezoek aan Yara Sluiskil. Deze kunstmestfabriek gaat restwarmte en CO2 die vrijkomt binnen de productieprocessen leveren aan WarmCO2. Vervolgens distribueert WarmCO2 deze warmte en CO2 via een eigen leidingensysteem richting de tuinders in het glastuinbouwgebied.

Tiny Aerts, Voorzitter van ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) en één van de sprekers tijdens de bijeenkomst, was opvallend positief over dit initiatief en de manier waarop WarmCO2 zich in duurzaamheid onderscheidt.

Partners binnen WarmCO2

Tijdens de bijeenkomst konden de aanwezigen nader kennismaken met Yara, Visser & Smit Hanab en Zeeland Seaports, de drie partners binnen WarmCO2. Na het welkom van Jan Uilenreef, Directeur van WarmCO2 Beheer b.v. volgden presentaties door Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, Tiny Aerts, Voorzitter ZLTO, Jacob Limbeek, Commercieel Adviseur bij WarmCO2 en Rik Lambotte, Business Development & Energy Manager bij Yara Sluiskil. Aansluitend vond een forumdiscussie plaats tussen Marc van Hijfte, Algemeen Directeur Yara Sluiskil, Andries de Jong, lid van de Raad van Bestuur van VolkerWessels, en Hans van der Hart, Algemeen Directeur Zeeland Seaports.

Bedrijfsbezoek Yara

In de middag brachten meer dan vijftig deelnemers een bedrijfsbezoek aan Yara Sluiskil. Zij kregen een rondleiding langs de verschillende installaties en bronnen waar warmte en CO2 vrijkomen. Deze restproducten worden straks via een speciaal leidingennet getransporteerd richting het glastuinbouwgebied. Ook konden ze een kijkje nemen in een van de regelkamers van waaruit de bedrijfsprocessen op het terrein van Yara Sluiskil worden aangestuurd en gemonitord.

Over WarmCO2

WarmCO2 is een project waarbij restwarmte en CO2 worden ingezet voor milieuvriendelijke en duurzame glastuinbouw. WarmCO2 levert deze warmte en CO2 aan tuinders die zich vestigen in een nieuw glastuinbouwgebied, gelegen op Biopark Terneuzen. Dit glastuinbouwgebied wordt hiermee het meest duurzame glastuinbouwgebied van Nederland. Met WarmCO2 beschikken tuinders over goedkope, milieuvriendelijke warmte en zuivere CO2. De warmte is altijd beschikbaar en vrijwel onafhankelijk van prijzen op de energiemarkt. Met deelname aan WarmCO2 besparen tuinders tot 90% op hun aardgasverbruik en nemen zo een voorschot op de milieueisen van de toekomst. WarmCO2 biedt tuinders de essentiële combinatie van bedrijfszekerheid en financieel voordeel. WarmCO2 is een project van Zeeland Seaports, Yara en Visser & Smit Hanab.

Fotobijschrift

Meer dan vijftig financiers, accountants, tuinbouwspecialisten en tuinders brachten een bezoek aan Yara Sluiskil. Deze kunstmestfabriek gaat restwarmte en CO2 die vrijkomt binnen de productieprocessen leveren aan WarmCO2. Vervolgens distribueert WarmCO2 deze warmte en CO2 via een eigen leidingensysteem richting de tuinders in het nieuwe glastuinbouwgebied op Biopark Terneuzen. De bezoekers poseren op de plek waar straks de WarmCO2-plot komt, met onder andere warmwaterpompen en meet- en regeltechniek, die de aansluiting zal vormen tussen Yara Sluiskil en het leidingensysteem binnen het aangrenzende glastuinbouwgebied.